Hlavní navigace

Zákon EU o čipech povede k investicím 47 miliard dolarů do výroby polovodičů

22. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Cílem EU Chips Act bude do konce desetiletí zdvojnásobit podíl Evropy na celosvětovém trhu s polovodiči z 10 % na 20 %.

Evropská rada a Evropský parlament dosáhly dohody i investici ve výši 3,6 miliardy dolarů z fondů EU – s cílem přilákat dalších 43,7 miliardy dolarů v soukromých investicích – na vybudování výrobních kapacit kontinentu.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Evropa, stejně jako USA, se potýká s rychle se měnícím trhem s polovodiči, protože vlády po celém světě stále více přijímají restriktivnější politiku na dovoz a používání čipů ze zámoří.

Zákon EU o čipech je ve svých cílech do značné míry podobný americkému zákonu o čipech a vědě US CHIPS and Science Act, který podepsal prezident Joe Biden v srpnu 2022. Opatření USA i EU jsou míněna jako reakce na postpandemické problémy dodavatelského řetězce, které trh s polovodiči čelil v posledních letech a pokračující „čipové válce“ USA s Čínou kvůli bezpečnostním obavám způsobeným přísným vládním dohledem nad hlavními výrobci čipů v této zemi.

Mezitím nová dohoda EU dosažená mezi Parlamentem a Radou ministrů, oznámená v úterý, má tři hlavní „pilíře“. První je „Iniciativa Chips for Europe“, která se soustředí na budování výrobní kapacity prostřednictvím přenosu znalostí a zřizování „kompetenčních center“ po celé Evropě. Tato centra budou navržena tak, aby poskytovala přístup k experimentálním datům a technickým odborným znalostem a umožnila odborníkům na dané téma zlepšit jejich dovednosti a pomáhat vytvářet nové návrhy.

Chránit osobní data a zároveň poskytnou AI dostatek tréninkových dat, může být oříšek Přečtěte si také:

Chránit osobní data a zároveň poskytnou AI dostatek tréninkových dat, může být oříšek

Druhý pilíř politiky se soustředí na pokusy přilákat nové investice udělováním rychlých povolení pro zařízení „prvního svého druhu“ v Evropě a zakládáním dalších center excelence.

EU Chips Act požaduje monitorování dodavatelského řetězce

Konečně, zákon o čipech poskytuje systém monitorování a reakce na krize pro dodavatelský řetězec, který je navržen tak, aby zmírnil nedostatek dodávek, který byl důsledkem pandemie Covid-19 a války na Ukrajině.

Evropská komise uvítala zprávu, že bylo dosaženo dohody v oficiálním prohlášení a uvedla, že polovodiče jsou kritickým geostrategickým problémem a že zákon o čipech podpoří hospodářskou konkurenceschopnost Evropy v této oblasti a její strategickou pozici zvýšením podílu čipů vyrobených v EU.

„Nedávný nedostatek polovodičů zdůraznil závislost Evropy na omezeném počtu dodavatelů mimo EU, zejména na Tchaj-wanu a jihovýchodní Asii pro výrobu čipů a na Spojených státech pro jejich design,“ stojí v prohlášení Komise.

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat Přečtěte si také:

Tucet chyb při hledání zaměstnání, které byste neměli udělat

Margrethe Vestagerová, výkonná viceprezidentka EK, také tweetovala svůj vlastní souhlas a uvedla, že posílení schopnosti Evropy vyrábět čipy na domácím trhu z ní dělá většího partnera v globálním dodavatelském řetězci a pomáhá umožnit společenský pokrok.

příloha_ovladnete_sva_data

„Potřebujeme čipy k napájení digitálních a zelených přechodů nebo zdravotnických systémů,“ řekla.

Zákon o čipech se datuje od návrhu Evropské komise, který byl poprvé vydán v únoru 2022 a přijat Evropskou radou v prosinci téhož roku. Evropský parlament jej schválil letos v únoru a opatření se nyní vrátí Radě a Parlamentu k formální ratifikaci a přijetí.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?