Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky rostou, sedmičky naopak (1)

6. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Robert Mizerek - Fotolia.com
Vzhledem k tomu, že společnost Microsoft již nepodporuje systém Windows 7, začali uživatelé v lednu přecházet na systém Windows 10 ve větším počtu.

Systém Windows 10 v lednu zaznamenal svůj druhý největší měsíční nárůst podílu uživatelů, s tím jak jeho předchůdce, Windows 7, přišel o svou bezplatnou podporu.

Podle údajů zveřejněných v sobotu prodejcem analytickou firmou Net Applications získaly Windows 10 v uplynulém měsíci3,7 procentního bodu – to je téměř dvojnásobný nárůst oproti předchozímu měsíci – a koncem ledna si tak připsaly rekordně vysoký podíl 57,1%. Část uživatelského podílu Windows 10 na počítačích se systémy Windows se vyšplhala téměř o dva body na 64,8%.

(Procento počítačů se systémem Windows je větší než procento všech osobních počítačů, protože na Windows přirozeně neběží všechny stolní počítače a notebooky. V lednu systém Windows poháněl 88,1% světových osobních počítačů – což je výrazný nárůst; o tom více později. Téměř všechny ostatní stroje pak běžely na systémech MacOS, Linux nebo Chrome OS; v sestupném pořadí.)

Microsoft systém Windows 7 přestal podporovat zhruba před třemi týdny, 14. ledna. Ačkoli tehdy redmondská společnost dodala svým zákazníkům poslední všeobecné aktualizace zabezpečení, mohou si firmy i nadále zakoupit záplaty a opravy prostřednictvím programu ESU (Extended Security Updates).

Windows 7 spadl na podíl blízký XP při jeho ukončení podpory

soutez_casestudy

Systém Windows 7, který už je teď tedy v důchodu, zakončil leden s podílem 25,6 % mezi všemi osobními počítači, což znamená pokles o neuvěřitelné 4 procentní body (a druhý největší měsíční pokles vůbec), a na přesně 29 procentech mezi počítači běžícími na některé z verzí Windows.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?