Hlavní navigace

Windows 8 si nemohou dovolit selhat jako Vista

10. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Nazývat Windows 8 „Vista číslo 2“ je předčasné a naivní. Přesto jsou Windows 8 zranitelné úplně stejně jako dříve Vista, a pokud selžou, budou platit vyšší cenu.

Systém Windows 8 je nyní na trhu více než měsíc, a přestože zprávy o prodejích indikují pomalý nástup, nemůžeme přesvědčivě tvrdit, zda se jedná o úspěch nebo selhání.

Microsoft sice oznámil, že za měsíc a několik dnů prodal 40 milionů licencí Windows 8, nicméně toto číslo představuje počet počítačů s tímto systémem odeslaným obchodníkům a distributorům, nikoliv počet lidí, kteří si reálně zakoupili Windows 8.

Přijetí systému firmami a spotřebiteli bude nějakou dobu trvat, protože Windows 8 jsou mnohotvárným operačním systémem vytvořeným jak pro tablety, tak počítače (a potažmo i smartphony skrze Windows Phone 8). Sám Microsoft dokonce připustil, že přijetí Windows 8 bude vyžadovat trpělivost.

Pokud jde o podnikovou sféru, zde bude operační systém pomalu integrován se současnými stroji s Windows 7. Například tablet s Windows 8 by mohl být teoreticky použit jako cestovní alternativa pracovníkova desktopového počítače s Windows 7.

Výzva na straně spotřebitele je spíše černobílá. Bude Microsoft umět přesvědčit své koncové uživatele, aby aktualizovali svůj systém z pohodlných Windows 7 na radikálně odlišné uživatelské rozhraní Windows 8? A navíc, dokážou Windows 8 konkurovat zavedeným a populárním tabletům, jako je iPad, iPad mini, Amazon Kindle Fire HD a Google Nexus 7? Jsou to důležité otázky, protože spotřebitelé dnes budou s velkou pravděpodobností přinášet svá osobní zařízení do práce.

Není tajemstvím, že dlaždicové uživatelské rozhraní Windows 8 je velmi těžké ovládat, zejména s myší nebo klávesnicí. To samozřejmě vede k obavám z děsivé „křivky učení“. V této souvislosti někdy uživatelé systém Windows 8 nazývají „Vista číslo 2“.

Je ovšem příliš brzy činit narážky na starý a neúspěšný systém. A navíc je to srovnávání hrušek s jablky. Čas příchodu Vist na počátku roku 2007 a jejich chyby – velké nároky na systémové zdroje, nekompatibilita s aplikacemi Windows 7, mizerný výkon – mají s Windows 8 málo společného. Nový systém je svižný a kompatibilní Windows 7, nicméně nesporně vsází mnohem více, když se snaží být plnohodnotným hráčem v éře tabletů.

Asi jedinou věcí, kterou mají Vista a Windows 8 společnou, je ta, že oba následují úspěšné operační systémy, XP, respektive Windows 7. Verze Vista selhala, nicméně uživatelé měli k dispozici XP jako zálohu a později Windows 7 jako vítanou aktualizaci.

Windows 8 nahazují širší síť a musejí si podrobit nové a úspěšné kategorie, které neexistovaly ve dnech Vist – konkrétně tablety a smartphony. Tablety s Windows 8 jsou k dispozici jako na spotřebitele orientovaná a na ARM postavená zařízení běžící na verzi Windows RT, případně jako na Intelu založená a především pro podniky určená zařízení s Windows 8 Pro, což je verze systému, která může být spravována IT odděleními.

příloha_ovladnete_sva_data

Windows 8 má potenciál výrazně selhat podobným způsobem jako Vista, ale nikdy nedostane stejnou šanci. Na konkurenčním trhu s tablety ztratí pozici a už nikdy ji nezíská zpět. Operační systém Vista byl určen čistě pro počítače a mohl být vzkříšen pomocí Windows 7, které dělaly stejnou práci, ale lépe. Verze Vista mohla být propadák, ale Microsoft přesto neztratil svůj klíčový trh. Tento luxus si už Windows 8 nemohou dovolit.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?