Hlavní navigace

Jak zjistit, zda nejste nomofob?

10. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Christoph Plueschke - Fotolia.com
Aktuální výzkumy ukazují, že spotřebitelé stále častěji trpí nomofobií, stavem, který jim způsobuje pocity úzkosti ve chvíli, kdy jsou odděleni od svých telefonů. Není však nomofobie pouze dalším marketingovým trikem?

Ahoj, jmenuji se František a jsem nomofob. A jsem s tím zatím smířen.

Nomofobie – z angličtiny „no mobile phone phobia“ – je strach z oddělenosti od svého telefonu. Termín vznikl v roce 2008, kdy britská pošta zadala studii, která měla za účel zkoumat stavy úzkosti způsobené chybějícím telefonem. Studie odhalila, že 53 procent, což znamená více než polovina respondentů ve Velké Británii, projevila příznaky nomofobie.

Nevyhnutelně následovalo vytvoření nejspíše první zotavovací skupiny nomofobie v léčebném centru Morningside Recovery Center v jižní Kalifornii. Na druhé straně velké louže nabízí Westin Dublin hotel v Irsku balíček „digitální detoxikace“.

Po registraci v hotelu se hosté dobrovolně vzdají svých elektronických zařízení a dají je do boxu v hotelovém trezoru, a získají detoxikační balíček, který podle CNN obsahuje – a to si nevymýšlíme – sadu na sázení stromů.

Takže jak poznáte, že máte nomofobii? Podle expertů je tu několik vypovídajících znaků:

  • Panika či úzkost ve chvíli, kdy nemáte svůj telefon nebo telefon nefunguje (například pokud je baterie vybitá nebo při výpadcích signálu vlivem přírodních živlů);

  • Máte více než jeden mobilní telefon;

  • Nutkavě kontrolujete nové zprávy a stav baterie;

  • Nemůžete si pomoci a používáte telefon i tam, kde se to nehodí (například při sledování filmu v kině nebo hry v divadle);

  • Telefon je problémem ve vašich vztazích nebo překáží vaší práci, vzdělání či dalším cílům.

Asus Padfone 2Nedávná zpráva na televizní stanici KNBC popisovala ženu se třemi mobilními telefony, která u sebe vždy nosí dvě nabíječky. Podle KNBC si žena bere telefon dokonce do sprchy.

Nomofobie se jasně stává marketingovou frází a rodícím se mediálním trendem. Přesto spousta lidí přiznává, že cítí nával úzkosti v situaci, kdy opustí domov, dostanou se na půl cesty do cíle a pak si vzpomenou, že svůj telefon zapomněli doma. Možná i vy, aby se vám takové věci nestávaly, prohmatáváte před odchodem z domu kapsy, jestli jste si vzali mobil.

Je každý, kdo vlastní více elektronických zařízení a používá je často nomofobem? Přijde na to.

Smartphone či tablet je drahé zařízení, které, když je ztraceno, může být kýmkoliv zneužito například pro neautorizované nákupy. Úzkost z toho, že u sebe nemáte svůj smartphone, proto automaticky neznamená, že jste nomofobní; znamená to, že nechcete přijít o peníze.

Velkým testem nomofobie bývají prázdniny. Jestliže jedete na dovolenou, můžete svůj smartphone používat pro získání informací o místě, které navštěvujete, tvorbu rezervací, atd. Jinými slovy pouze pro účely zlepšení své dovolené.

příloha_ovladnete_sva_data

S nadcházejícími Vánocemi si bude spousta lidí brát volno. To by mohlo být dobrou příležitostí pro zjištění, zda máte nomofobii. Možná plánujete zmizet mezi svátky mimo civilizaci. Ale možná je to proto, že pod stromečkem očekáváte čtečku elektronických knih či Blu-ray přehrávač.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?