Hlavní navigace

Vyšlo druhé letošní vydání magazínu CIO Business World

2. 5. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavními tématy tohoto čísla je umělá inteligence v podnikovém prostředí, firemní mobilní technologie a nástup Průmyslu 5.0, který kromě technologického posunu staví do centra pozornosti udržitelnost a ekologii.

Možnosti využití generativní umělé inteligence se liší podnik od podniku, ale způsoby, jakými se může něco pokazit, se ukazují jako poměrně univerzální. Každý podnik teď může snáze využívat generativní umělou inteligenci různými způsoby k různým účelům. Ale někdy je lepší to nedělat. Oblast duševního vlastnictví uvádí jako problematickou mnoho podniků různého zaměření. Nikdo si jistě nepřeje, aby například jeho podnikatelský plán nebo jiný materiál vypadal jako okopírovaný od konkurence. To ale není jediný problém, na který můžete narazit. Řadu z nich popisujeme v textu Těmto rizikům se snažte vyhnout právě v tomto vydání CIO BW 2/24.

Je ale samozřejmě bez debat, že AI může mít pozitivní vliv na podniky. Poradenská společnost Deloitte uskutečnila průzkum mezi 2 620 podnikovými manažery ve třinácti zemích, aby zjistila, jak podniky využívají umělou inteligenci v praxi. Výsledky průzkumu shrnuje studie „Fueling the AI Transformation“. Průzkum zahrnoval nejvýznamnější případy využití umělé inteligence v různých odvětvích, od finančních služeb po státní správu a veřejné služby. V článku Tucet nejoblíbenějších způsobů firemní aplikace AI jsme zanalyzovali dvanáct nejoblíbenějších způsobů, jakými dnes umělou inteligenci aplikují podniky v různých odvětvích ve snaze využít její potenciál například ke zlepšení služeb zákazníkům, snížení nákladů nebo zefektivnění interních procesů.

Novinářům a spisovatelům může umělá inteligence pomoci s předběžným zpracováním tématu. Nebo v případě velké nepředvídané události, kdy je důležité, aby byl článek zveřejněn co nejdříve, mohou žurnalista a UI pracovat paralelně, novinář popisuje událost a UI vytváří doplňující nebo vysvětlující část článku. Jakým dalším oborům AI může pomoci pregnantně shrnujeme v textu Které obory mohou úspěšně vsadit na AI?, je tam i ten váš?

Trh podnikových mobilních řešení zažívá setrvalý růst bez ohledu na velikost firem či organizací a oblast jejich působení. Pohání jej potřeba práce odkudkoli a přechod do cloudu. Úskalí a přínosy s námi můžete prostudovat v textu Mobilní řešení – Nezbytná, ale s velkými riziky.

V rozsáhlém článku Číslo 5 z Čech až na konec světa popisujeme vznik pojmu Průmyslu 5.0 a jeho cestu z Česka do celého světa. I když průmysl není váš obor, je to zajímavé čtení, kterému byste se měli věnovat.

A v neposlední řadě je součástí vydání i rozhovor s Renatou Dvořákovou, která místo vedení české pobočky obří nadnárodní korporace šla řídit menší českou firmu. Co ji k tomu vedlo a jaké má plány se dozvíte v rozhovoru.

CS24

Není to samozřejmě všechno, v CIO BW 2/24 je toho mnohem mnohem víc.

Magazín si můžete zakoupit zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?