Hlavní navigace

Zákazníci VMwaru po akcizici Broadcomem uprostřed změn a zmatků

29. 4. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: CIO.cz s využitím DALL-E
Kontroverzní kroky společnosti Broadcom okolo VMware, včetně přepracovaných licenčních podmínek, vyvolaly mnoho otázek, ale zákazníci jako celek stále vyhodnocují dopad, který bude mít akvizice na jejich IT strategie a rozpočty.

Když technologický gigant Broadcom loni v říjnu získal lídra na trhu virtualizace VMware, restrukturalizoval licenční podmínky, propustil tisíce zaměstnanců a ukončil partnerské smlouvy s prodejci a poskytovateli služeb.

Zákazníci VMware měli pochopitelně obavy. Broadcom provedl řadu akvizic pod vedením generálního ředitele Hocka Tana, včetně CA Technologies a divize podnikové bezpečnosti Symantec, a Tan často snižoval marketingové náklady a zbavoval se částí akvírované společnosti, které nedosahovaly požadované výkonnosti.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Akvizice VMware nebyla jiná. Asi měsíc po uzavření obchodu Broadcom propustil zaměstnance a ukončil trvalé licence, což mnoha zákazníkům zvýšilo cenu. Na konci prosince Broadcom ukončil všechny své partnerské smlouvy s prodejci a poskytovateli služeb VMware a přinutil je znovu si o ně zažádat.

Tan 15. dubna publikoval dlouhý blogový příspěvek, ve kterém změny obhajuje, což naznačuje, že obavy spotřebitelů jen tak nezmizí. Cílem Broadcomu je pomoci zákazníkům VMware rychle postupovat v digitálních transformacích, píše Tan. Broadcom se spojil se zákazníky VMware při přepracování strategie uvedení na trh pro VMware Cloud Foundation (VCF), svou komplexní nabídku privátního cloudu.

„Na začátku tohoto procesu jsem dospěl k závěru, že předchozí model uvedení na trh byl pro VMware a jeho zákazníky příliš složitý a nákladný,“ napsal Tan. „Ukázalo se, že až příliš často, jak se inovativní společnosti rozšiřují, jsou rozhodnutí přijímána po drobných krocích, nikoli celostně jako součást větší, komplexní strategie.“

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Broadcom se zaměřil na zjednodušené portfolio založené na dvou základních produktech, VCF a VMware vSphere Foundation, dodal Tan.

Mezitím přechod na cenový model předplatného dává smysl jak pro VMware, tak pro jeho zákazníky, napsal Tan. Zákazníci, kteří zaplatili za starší trvalé licence, mohou nadále používat starší verze vSphere, které si zakoupili, řekl.

„Předplatitelské licencování je model, který dnes nasazují všichni velcí poskytovatelé podnikového softwaru, a [tento model] zajišťuje, že zákazníci budou mít to nejnovější a nejlepší v oblasti VCF, a zároveň poskytuje druh předvídatelnosti, který je nezbytný pro neustálé inovace pro naše zákazníky,“ napsal Tan.

Tanovo vysvětlení ohledně strategie a cen společnosti Broadcom pro VMware přišlo uprostřed odporu zákazníků a otázek z Evropské unie ohledně toho, jak společnost zachází s licencováním a podporou.

Složité vyjednávání

Navzdory novým licenčním podmínkám je příliš brzy na to, abychom viděli, zda zákazníci nakonec VMware opustí ve velkém. Ale mnoho společností zaznamenává výrazný nárůst cen, říká Hubert Selvanathan, partner digitální poradenské firmy West Monroe.

Dodává, že zákazníci VMware by měli počítat s tím, že se zapojí do zdlouhavých jednání vedoucích ke zpožděním při obnovení jejich licencí VMware. Počet případných neobnovení bude záviset na individuálních potřebách zákazníků, včetně názorů na konkurenční produkty a souvisejících nákladů na přechod, říká.

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni? Přečtěte si také:

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

Vzhledem k tomu, že se Broadcom zdánlivě zaměřuje na trh velkých podniků, může VMware zaznamenat největší počet ztracených zákazníků v oblasti malých a středních podniků. „Ve spojení s chudokrevnou ekonomikou je v tomto segmentu určitě zvýšený potenciál pro odchod zákazníků,“ říká Selvanathan.

Andrew Cotter, CIO ve velké firmě Somerset Capital Group, která financuje zařízení, zatím zůstává u VMware, i když se obává možného zvýšení cen, až bud licence VMware jeho společnosti potřeba obnovit.

Somerset Capital také licencuje některé produkty VMware prostřednictvím datového centra třetích stran a ceny v balíčku od tohoto poskytovatele zatím omezovaly nárůst cen, říká Cotter. Somerset Capital však své vývojářské prostředí provozuje interně právě pomocí VMware.

Odemkněte maximální výkon kolegů pomocí špičkových technologií Přečtěte si také:

Odemkněte maximální výkon kolegů pomocí špičkových technologií

„Když se podíváme na naše vlastní licence, mohl by to být značně náročný boj o strukturu nákladů,“ říká. „A otázka zní: ‚Necháme to na VMware? Přejdeme na něco jiného?‘“

Významný tržní podíl

Jedním z důvodů, proč se zákazníci mohou držet, je pozice VMware na trhu.

Podle informací IDC vlastnil VMware ke konci roku 2022 přibližně 42 % procent trhu s hyperkonvergovanou infrastrukturou (HCI). Jeho podíl na trhu se od konce roku 2018 držel kolem 40 %, přičemž celkový prodej HCI během tohoto období prudce vzrostl.

K dispozici je několik alternativ HCI a minimálně jeden konkurent od akvizice oznámil nový produkt. SoftIron v březnu představil VM Squared, virtualizační platformu zaměřenou na snadné nasazení. Poskytovatel privátního cloudu navrhl VM Squared jako alternativu VMware.

Jak zajistit klíčovou věc pro práci na moderním pracovišti – bezpečnost Přečtěte si také:

Jak zajistit klíčovou věc pro práci na moderním pracovišti – bezpečnost

Ale VMware si udržel podíl na trhu z nějakého důvodu. „VMware byl zlatým standardem pro virtualizaci a v souvislosti s tím i zlatým standardem pro technologie, které z ní vyrostly,“ říká Vishwa Vijoyendra Narayan, ředitel produktového managementu u poskytovatele správy dat Quantum. „VMware je průkopníkem a sestavil širokou škálu řešení, která uspokojí všechny potřeby IT infrastruktury organizace.“

Například produktová řada HCI od VMware zaznamenala široké uplatnění v odvětví fyzického zabezpečení, které potřebuje spolehlivý systém pro správu videa izolovaný od selhání hardwaru, říká Narayan, jehož společnost nabízí konkurenční řešení HCI pro video dohled.

I když jsou k dispozici jiná řešení HCI, mnoho z nich je postaveno na virtualizačním softwaru hypervizoru od VMware, dodává Narayan. Přesto změny Broadcomu, včetně nového modelu ročního předplatného, zanechaly mnoho zákazníků v nejistotě, říká.

„Společnosti se nyní snaží dát dohromady řešení HCI založené na jiném hypervizoru, aby se vyhnuly problémům s VMware,“ říká. „Problém je v tom, že když se snažíte vytvořit spolehlivé řešení, trvá měsíce, ne-li roky, než plně otestujete a uvedete na trh řešení schopné zvládnout kritickou datovou zátěž.“

Čekání na další změny

Cotter ze společnosti Somerset Capital vidí rychlé změny po akvizici Broadcom jako důvod k nejistotě pro zákazníky VMware. Zpochybňuje rozhodnutí společnosti Broadcom ukončit v únoru bezplatnou verzi hypervizoru vSphere Hypervisor od VMware s názvem ESXi. Toto rozhodnutí, říká Cotter, by mohlo odradit potenciální zákazníky.

Je vaš cloud bezpečný?

„Zdá se, že jim to z dlouhodobého hlediska podlomí nohy kvůli školení jejich základny IT profesionálů,“ říká. „Krátkodobě to pro ně může být skvělý zdroj příjmů.“

soutez_casestudy

Somerset Capital zvažuje další možnosti, ale společnost s přechodem nespěchá, protože její licence VMware vyprší až za několik měsíců. Nicméně kroky, které Broadcom učinil, jsou znepokojivé, říká Cotter.

„Co by se ještě mohlo změnit?“ on říká. „Do čeho dalšího nás budou nutit, když budou hledat příjmy na splacení jejich akvizice?“

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?