Hlavní navigace

VMworld 2013 Europe

17. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ali (Pat Gelsinger, vmware)
Barcelona hostila ve dnech 15.-17.10.2013 evropskou konferenci VMware, které se zúčastnilo přes 8000 zájemců o virtualizační technologie.

VMworld je světové setkání, které se tradičně koná ve dvou kampusech, z nichž jeden je v USA a druhý v Evropě. Evropské setkání, které dneškem skončilo, hostila letos katalánská Barcelona. Bylo sice menší než americké - na konferenci v San Franciscu letos zaznamenali 23.000 lidí - ale i tak s počtem přes 8000 účastníků zastínila řadu jiných mezinárodních IT setkání.

Svědčí to o zájmu o virtualizační technologie, jejichž je právě firma VMware dlouhodobým technologickým lídrem. Že se jedná o problematiku aktuální i v České republice, nám na místě potvrdil i šéf české pobočky Michal Stachník údajem o více než 90 účastnících z České republiky. To je relativně vysoké číslo, když uvážíme, že VMware pořádala nedávno lokální event i v Praze.

Pat Gelsinger, CEO VMware hned na úvod představil tři hlavní novinky, které byly ohlášeny právě na konferenci v Barceloně:

* Přichází nová verze VMware vCloud Automation Center 6.0, která spolu s vCenter Operations Management Suite 5.8, T Business Management Suite a vCenter Log Insight 1.5 zjednoduší správu softwarově definovaného datového centra a umožní poskytování IT ve formě služby (ITaaS).

* V oblasti end-user computingu a správě virtuálních desktopů přicházejí Horizon View 5.3 a Horizon Workspace. Horizon Mirage pak ve verzi 4.3 nabídne kromě lepší správy fyzických a virtuálních desktopů především rozšířenou migraci na Windows 7 - a to začíná být velmi aktuální oblast vzhledem k blížícímu se konci podpory Windows XP ze strany Microsoftu. Současně byl ohlášena akvizice firmy Desktone, která přinese nové technologie týkající se virtualizace desktopů, umožňující především poskytovat desktop jako službu (DaaS).

* VMware začne poskytovat službu datových center v Evropě. První bude spuštěno ještě před koncem roku ve Velké Británii, která představuje největší evropský IT trh;  další lokality budou následovat. Tento krok zjednoduší zákazníkům VMware budování a správu hybridních datových center, když platforma pro jejich veřejnou i privátní část bude stejná. Řada firem totiž - a to platí i o České republice - vyžaduje, aby jejich data ve veřejnou cloudu byla umístěna buď v jejich vlastní zemi nebo alespoň v EU. Důvody jsou buď legislativní nebo i jen prostá obava ze šmírování ze strany amerických bezpečnostních agentur, jak je aktuálně medializoval Edward Snowden.

Boj o pozornost účastníků byl velký, řada firem neváhala nabídnout účast v losování čtečky nebo tabletu výměnou za kontakt nebo shlédnutí firemní prezentace na stánku.

Prezence na konferenčních stáncích
Řada větší firem využila stánky jako místo pro prezentaci formou minipřednášky.

A možná přijde i kouzelník
A možná přijde i kouzelník: Pro upoutání pozornosti se volily nejrůznější metody - od nápadně oblečených hostesek s botami na vysokých podpadcích až po vystoupení artistů. Nás zaujala produkce kouzelníka na stánku Veeam, který názorně ukázal, jak snadno mohou zmizet vaše data, pokud je řádně nezálohujete.

Konference nebyla žádnou „one-firm-show“. Naopak, prezentovalo se velké množství partnerů, a to ve všech sekcích. Jen ve výstavní části bylo přes 100 stánků. Nejednalo se pouze o firmy, které by jen implementovaly technologie VMware - velká část vystavovatelů představila své vlastní technologie, které s produkty VMware spolupracují nebo rozšiřují jejich funkcionalitu, popř. některou její součást nahrazují vlastním řešením, které reaguje na specifické požadavky uživatelů. Namátkou jmenujme oblasti bezpečnosti, zálohování a replikace, úložné hardwarové technlogie nebo automatizace některých procesů. Virtualizační technologie VMware tak vlastně představují i technologickou platformu, na které mohou vyvíjet třetí firmy svá vlastní řešení, a to je jistě dobře.

Cloud24

Úvodní foto: Pat Gelsinger, CEO VMware, představuje vizi firmy v měnícím se IT světě.

G+

Byl pro vás článek přínosný?