Hlavní navigace

Virtualizace nebo virtuální privátní cloud? (2.)

15. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Pro organizace není vždy zcela snadné rozhodnout se mezi virtualizací a virtuálním privátním cloudem. Obě cesty totiž mají své vlastní silné stránky. Co bude nejlepší pro vaši společnost, tedy do velké míry záleží na tom, co vlastně potřebujete.

← Předchozí část

Naopak virtualizace se hodí pro firmy, které vyžadují naprostou kontrolu nad svými aktivy – ať už proto, že musejí – z hlediska zákonných požadavků, nebo poněvadž chtějí – z obavy o bezpečnost svých dat. Dle průzkumu jsou obavy o bezpečnost stále hlavní brzdou adopce technologie cloudu, faktem však zůstává, že většina z nich je naprosto lichých. Zavedení poskytovatelé cloudu prioritizují oblast bezpečnosti a věnují nemalé úsilí prevenci jakýchkoli nežádoucích incidentů. Mít vlastní datové centrum se však často vyplácí firmám, které provozují spoustu proprietárních a často upravovaných aplikací na vlastní platformě. V takovém případě škálovatelnost virtualizovaného prostředí předčí jinak vyzdvihovanou flexibilitu technologie cloudu. Ta vynikne například v případě rychle se rozvíjejících společností, které by jinak brzdila nutnost neustále investovat nemalé prostředky třeba do větší kapacity uložiště a výpočetního výkonu. Cloud se zkrátka přizpůsobí těmto požadavkům a nechá firmu soustředit se na gró jejího podnikání.

soutez_casestudy

Jak se tedy rozhodnout?

Z hlediska obchodní činnosti je extrémně důležitá také spolehlivost. Sebemenší výpadek může zapříčinit ohromné ztráty a poškodit renomé firmy u zákazníků. V případě výpadku ve vlastním datovém centru musí společnost počkat, než technici daný problém vyřeší. U zavedených poskytovatelů cloudu bývají garance mnohem vyšší, stejně jako zabezpečení datového centra a zajištění plné redundance. Na druhou stranu to vše nemusí nic znamenat, pokud vám ve firmě spadne připojení k internetu. To už je ovšem problém správného výběru ISP a ne poskytovatele cloudu. Obě technologie mají co nabídnout, jen se každá hodí pro trochu jiný scénář.

Autor působí ve společnosti T-Systems.

Byl pro vás článek přínosný?