Hlavní navigace

Univerzita po internetu I - Skripta zdarma

8. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © photogl
E-learning ve všech svých podobách má stále rostoucí význam ve firemním i osobním vzdělávání. Mnoho hodnotných zdrojů je navíc na internetu k dispozici zcela zdarma.

Průběžné vzdělávání hraje obrovskou roli v rozšiřování kvalifikace a profesním růstu v každém odvětví. Ne všechny firmy, o jednotlivcích nemluvě, si ovšem mohou dovolit pravidelně financovat komerční vzdělávací kurzy zakončené certifikačními zkouškami. Nejde ale vždy jen o certifikát od autorizovaného školitele – často je prostě nezbytně nutné osvojit si nové znalosti v co nejkratším čase a pokud možno s minimálními náklady.

Skripta zdarma

Praktické studium často začíná pořízením odborné literatury, které je samozřejmě na trhu nepřeberné množství. Problémem mohou být cena a v některých případech i odborná úroveň původních publikací či jejich překladů z cizojazyčného originálu. Velmi zajímavá je v tomto ohledu např nabídka publikací edice CZ.NIC, vydávaných správcem české národní domény .CZ. Na stránce knihy.nic.cz najdete několik odborných titulů z oblasti internetových technologií (IPv6, elektronický podpis, právní problematika) a vývoje softwaru (open source, Python, Git), které jsou v elektronické podobě k dispozici zdarma ke stažení (ve formátu PDF). Objednat si ovšem můžete i tištěné výtisky.

Více než dvě stovky odborných titulů dostupných volně ke stažení (ve formátu PDF) obsahuje i česko-anglická knihovna serveru Root na adrese root.cz/knihy. Jde například o dokumentaci k administraci linuxových systémů, příručky k aplikacím nebo materiály pro vývojáře. Odborné publikace (v češtině či angličtině) dostupné zdarma ke stažení lze získat také v obchodě s elektronickými knihami na adrese palmknihy.cz.

Nejrozsáhlejším zahraničním zdrojem odborné literatury je jistě služba Google Books. V obrovské knihovně titulů ze všech myslitelných oblastí můžete vyhledávat na stránce books.google.cz. Snad na každé klíčové slovo najdete tisíce souvisejících knih, ze kterých vám Google nabídne k náhledu rozsáhlé pasáže. Kompletní publikaci si můžete rovnou pořídit jako e-knihu i u českých prodejců Kosmas a Megabooks.

Bohatá nabídka bezplatně dostupných knih z oblastí programování, informačních systémů nebo internetových technologií je k dispozici také na stránkách bookboon.com. Vybírat můžete asi v tisícovce titulů, které lze rovnou stáhnout a začít studovat. Vývojáři mohou rozšířit své znalosti studiem literatury dostupné na webu onlineprogrammingbooks.com, která pokrývá všechny běžně využívané programovací jazyky a platformy. Zásadní témata z oblasti informačních technologií pokrývají tituly dostupné prostřednictvím webu freetechbooks.com. Stránky nabízejí katalog volně dostupných knih umístěných přímo na webech jejich autorů, kteří svá díla šíří zdarma, pod licencí Creative Commons.

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Univerzita po internetu II - On-line kurzy
→ Univerzita po internetu III - Autorizovaná školení

 

Byl pro vás článek přínosný?