Hlavní navigace

Osm věcí, které se připojují k internetu, ale nepatří do internetu věcí

7. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Velikost trhu tak zvaného internetu věcí nebo také internetu všech věcí (IVV) se odhaduje na 14,4 bilionů dolarů. Záleží však na tom, co vše do tohoto pojmu zahrneme. Zatímco analytici se snaží o striktní vymezení, v praxi nejsou hranice zcela jednoznačné.

Existuje něco, co má připojení k internetu, ale nepatří do internetu věcí? Analytici z výzkumných společností ACG Research a IDC, kteří se touto problematikou zabývají, uvádí osm zařízení, která lze připojit k internetu, ale nejsou považována za součást internetu všech věcí, protože vyžadují ovládání člověkem:

  • Stolní počítače

  • Přenosné počítače

  • Tablety

  • Chytré telefony

  • Klasické mobilní telefony

  • televizory

  • DVD/MP3 přehrávače

  • Herní konzole

Internet všech věcí tedy může být definován jako síť sítí spojujících jedinečně identifikovatelné koncové body („věci“), které komunikují bez lidského zásahu prostřednictvím internetu. Podle jiné definice jde o zařízení a systémy, kde o reakci na podnět rozhoduje stroj, nikoli člověk. Zahrnuje spotřebiče a přístroje, vozidla, stroje, snímače apod. ve všech oborech lidské činnosti – v průmyslu, službách, zdravotnictví, domácnosti atd.

IVV je založen téměř výhradně interakci a komunikaci typu machine-to-machine (M2M), avšak nemusí to nutně platit ve všech případech - například telemedicínská zařízení nošená na těle nebo tzv. chytré oděvy mohou určitou interakci s člověkem vyžadovat. Stejně tak systémy pro sledování vozidel nebo zásob, které komunikují s jinými zařízeními, např. GPS. Na počátku může být na koncovém zařízení nutný zásah člověka, avšak následný sběr informací, jejich přenos, zpracování a vyhodnocení je v „rukou“ strojů, čili je součástí internetu věcí.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG Network World

Čtěte také:
→ O2 zavádí mobilní „strojové“ tarify Machine
Už dávno si netelefonují jen dvě živé bytosti mezi sebou a operátoři na to reagují novými tarify. Mohou sloužit třeba k ovládání zařízení v domácnosti.
→ Automatizovaná budoucnost
Zdá se, že Google nelitoval prostředků, když se rozhodl vstoupit do nového segmentu.

Byl pro vás článek přínosný?