Hlavní navigace

Tipy pro CIO, kteří chtějí přejít do jiného odvětví

13. 9. 2022
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Manažeři IT, kteří se rozhodli pro změnu odvětví, se podělili o své zkušenosti – od přípravy na pohovory po předpoklady úspěchu v novém prostředí.

Informační technologii se dnes staly předpokladem dosažení obchodních cílů. Podniky všech typů, velikosti a zaměření si stále více uvědomují důležitost IT. Manažerům IT na všech úrovních, kteří jsou ochotni přejít z jednoho průmyslového odvětví do jiného, se proto nabízí skvělé kariérní příležitosti. To může být finančně výhodné, ale existují i další přesvědčivé argumenty, proč by se měl IT manažer tímto způsobem posunout – stejně jako jedinečné výzvy, které musí na cestě k úspěchu překonat.

Rajiv Batra například pracoval více než deset let v telekomunikacích, než v roce 2016 přešel do mediálního a zábavního konglomerát The Times Group se sídlem v Bombaji jako CIO celé skupiny.

Zaplatili jste výkupné kvůli ransomwaru? Nejste sami Přečtěte si také:

Zaplatili jste výkupné kvůli ransomwaru? Nejste sami

„Profesionálně je to velmi naplňující a dává vám to jistotu, že můžete řídit IT v jakémkoli oboru podnikání,“ říká Batra, který působil ve společnostech Bharti Airtel, Reliance Communications a MTS jako viceprezident a hlavní architekt, prezident IT a CIO. „Takový krok také posiluje reputaci CIO v oboru jako někoho, kdo je se nebojí riskovat. S přechodem do jiného odvětví se pojí nesmírně náročné výzvy a značný objem nových informací, které je nutné vstřebat.“

Gyan Pandey, který po více než sedmi letech opustil farmaceutický sektor, aby jako ředitel pro digitalizaci nastoupil do společnosti Voltas, která vyrábí spotřební zboží, měl pro změnu osobní i profesní důvody.

„Bylo těžké neustále pendlovat mezi prací globálního a skupinového CIO ve společnosti Aurobindo Pharma v Hajdarábádu a mou rodinou v Bombaji. Mimoto je farmaceutický sektor extrémně regulovaný, což vede k velmi pomalému tempu zavádění nových technologií. Ověřovali jsme mnoho konceptů, ale k implementaci už nedošlo. Profesně jsem toužil po roli, která by mě více naplňovala, což mě přimělo poohlédnout se po jiných možnostech,“ popisuje Pandey.

Ať už jsou důvody jakékoli – osobní, profesionální nebo finanční – změna odvětví není nikdy snadná. Každý musí předem důkladně zvážit všechny aspekty.

CIO, kteří se k takovému zásadnímu kroku odhodlali, nabízí své zkušenosti těm, kdo o něm uvažují.

Co se dozvíte v článku
  1. Důkaz, že jste na změnu připraveni
  2. Vyrovnávání technologického dluhu
  3. Strategie, jak uspět v novém odvětví
  4. Investujte čas do pochopení činnosti podniku a jeho technologií
  5. Hledejte konsenzus s týmem a vedením podniku
  6. Plánujte více aktivit v různých časových horizontech
  7. Nikdy nekritizujte svého předchůdce
  8. Užívejte si svoji roli

Důkaz, že jste na změnu připraveni

Každé odvětví má své specifické výzvy, obchodní cíle a očekávání od CIO. Kdo se snaží o změnu, měl by být připraveni absolvovat několik kol přijímacích pohovorů s vysoce postavenými manažery a o těchto otázkách fundovaně diskutovat.

Na dynamickém trhu se zbožím dlouhodobé spotřeby jsou důležité parametry, jako je snižování nákladů a návratnost investic (ROI). Nitin Dhingra, manažer pro digitalizaci u výrobce jednostopých vozidel Hero MotoCorp, v únoru 2022 nastoupil jako ředitel pro digitalizaci do do společnosti Hindware, která vyrábí sanitární keramiku. Jednou z otázek, která při přijímacím pohovoru zazněla, bylo, jak dosáhl návratnosti investic do IT projektů.

„Ve výrobním průmyslu je těžké dosáhnout návratnosti investic. Představil jsem několik případových studií, které ukázaly, jak jsem určité projekty ukončil, protože nesplňovaly očekávání. Také jsem vysvětlil, jak jsem zvýšil úspěšnost některých projektů, které sice fungovaly, ale existoval prostor pro zlepšení výsledků. Odpovědi na takové otázky automaticky svědčí nejen o technických znalostech kandidáta, ale také o tom, zda je vůdcem, následovníkem, nebo někde mezi tím,“ říká.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Pro Vinoda Bhata, který strávil 28 let v IT průmyslu, ve společnosti TCS, která poskytuje IT služby a poradenství, než v roce 2021 převzal funkci CIO společnosti Vistara Airlines, bylo klíčové prokázat globální zkušenosti a schopnost zvládnout rozsáhlé implementace.

„Musíte srozumitelně vysvětlit, čím se odlišujete a co firmě přinášíte,“ říká Bhat, který během svého působení v TCS pracoval s vrcholovými manažery podniků z 15 různých odvětví na realizaci jejich digitální transformace.

Bhat měl navíc výhodu mezinárodních zkušeností. „Více než 15 let jsem zastával vedoucí pozice v USA, Evropě, Kanadě, Velké Británii a Asii a řídil velké projekty, což zahrnovalo starost o ziskovost, zajištění obchodních přínosů pro zákazníky a samotnou realizaci. Práce v různých zemích mi také umožnila pochopit různé kultury a řídit různorodé týmy.“

Arvind Singh, technologický a produktový ředitel realitní společnosti Puravankara, zdůrazňuje důležitost využití sítě kontaktů při snaze o změnu odvětví.

„Než se člověk dostaví k pohovoru, měl by pochopit profil a strukturu firmy, výzvy, kterým čelí, a co od nového člověka vedení firmy očekává,“ říká Singh, který přešel do oboru nemovitostí po šesti letech v maloobchodu. „Mluvil jsem se svými přáteli z řad CIO v oblasti nemovitostí, abych porozuměl oboru a jeho specifickým problémům. Jednak jsem četl výroční zprávy a různé studie, ale snažil se také pochopit myšlenkový proces vedení firmy sledováním jejich videí na YouTube a rozhovorů v médiích.“

Singh dodává, že změny odvětví po každých pěti letech také svědčily v jeho prospěch, protože ukázaly, že dokáže riskovat a má tah na branku.

Vyšel CIO BW 04/22 Přečtěte si také:

Vyšel CIO BW 04/22

Vyrovnávání technologického dluhu

Firmy, které chtějí nově obsadit pozici CIO, mnohdy hledají kandidáty, kteří mají zkušenosti s jejich specifickým technologickým vybavením. Manažeři IT, kteří mění odvětví, mohou mít u pohovorů těžší pozici a mohou na ně být kladeny věší nároky. Proto je tak důležité si předem zjistit maximum informací a zdůrazňovat procesní stránku, říká Pandey, který se s touto situací setkal při rozhovoru pro společnost Voltas. Ve společnosti Aurobindo Pharma pracoval s Oracle ERP, zatímco společnost Voltas využívala SAP ERP.

Pro žádného IT lídra s 15 až 20 lety zkušeností by neměl být problém protistranu přesvědčit. Porozumění podnikovým procesům je totiž důležitější než znalost technologií. Při implementaci různých technologií v podniku se zkušený IT manažer stává součástí každého procesu. Pravidelné audity, které odhalují nedostatky v podnikových procesech, dále pomáhají CIO při zvyšování jejich efektivity,“ říká Pandey.

Aby společnost Voltas přesvědčil, zvolil přímočarý přístup: „Řekl jsem jim o různých obchodních problémech, které jsem ve farmaceutickém sektoru vyřešil, a věděl jsem, jaké technologie jsou dostupné na trhu, které by mohly udělat totéž i v jejich oboru, což jsem také nakonec prakticky dokázal po svém nástupu. Vedení firmy vidělo, že vím, o čem mluvím,“ říká.

Strategie, jak uspět v novém odvětví

Získat zaměstnání je jen polovina úspěchu. Druhá polovina vyžaduje, aby se CIO přizpůsobil novému prostředí a začal co nejdříve vykazovat výsledky, často během prvních 90 dnů ve funkci. Strategie, které CIO uplatnili, aby dokázali svoji prospěšnost v novém odvětví, mohou být různé.  

Investujte čas do pochopení činnosti podniku a jeho technologií

Většina podniků má intenzivní zaškolovací procesy a nový CIO by měl tento čas co nejlépe využít, aby se seznámil s obchodním a technologickým prostředím, říká Bhat.

„Počáteční období na zapracování jsem strávil na individuálních schůzkách s vrcholovým managementem. To mi pomohlo nahlédnout do historie firemní strategie, projektů a programů. Kromě toho, že jsem pochopil hlavní problém podniku, uvědomil jsem si také rozdíl v přístupu k informačním technologiím.“

Jan Dvořák: V Gopasu je vzdělávání zážitkem Přečtěte si také:

Jan Dvořák: V Gopasu je vzdělávání zážitkem

Zatímco společnost TCS používala standardní technologie dodávané jako hotová řešení, společnost Vistara Airlines využívá řešení SaaS distribuovaným způsobem, včetně platforem specifických pro dané odvětví. „Díky času, který jsem věnoval naslouchání lidem, jsem pochopil potřeby a záměry vedení,“ vysvětluje Bhat.

Dhingra s tímto přístupem souhlasí a říká: „Automobilový průmysl má vlastní autosalony, které každý den navštíví jiní zákazníci. Prováděli jsme analýzy návštěvnosti a získávali cenné informace. Tento přístup však nemohl fungovat v Hindware, protože firma měla marketingovou strategii nevýhradního prodeje, to znamená, že zákazníci přicházeli do obchodů i za produkty jiných značek. Pokud člověk věnuje dostatečný čas poznání dynamiky podnikání, získá tolik potřebný kontext pro zavádění nových technologií.“

Podobně Batra strávil prvních šest až osm týdnů poznáváním různých aspektů The Times Group, včetně redakce, distribuce, prodeje a tisku. „V MTS se očekávalo, že služby budou spuštěny co nejdříve, aby začaly generovat výnosy. V The Times Group se očekávalo, že se 180 let stará společnost postupně přetransformuje na digitální. To mohlo nastat pouze za předpokladu, že budu mít ucelený přehled o firmě a její činnosti, abych mohl zavést základní systémy.“

Hledejte konsenzus s týmem a vedením podniku

CIO, který přechází z technologicky vyspělého odvětví do zaostalejšího, má prostor dosáhnout výrazného pokroku. Vedení firmy však nemusí pociťovat stejnou naléhavost. Nový CIO by měl nejprve hledat širší konsenzus, než začne prosazovat své představy.

„V MTS jsme používali datová jezera, datový sklad a bleskurychle analyzovali miliony údajů o zákaznících. Fakturace probíhala prostřednictvím CRM. Oproti tomu Times Group neměla ani to CRM,“ říká Batra. Namísto vnucování svých plánů se Batra rozhodl ukázat přínos IT, aby získal důvěru vedení. „Usiloval jsem nejprve o drobné úspěchy, než přišel čas na větší projekty.“

Neefektivní využívání dat snižuje schopnost inovovat, ukázal průzkum Přečtěte si také:

Neefektivní využívání dat snižuje schopnost inovovat, ukázal průzkum

Během šesti měsíců od nástupu do firmy byl Batra schopen stabilizovat základní redakční systém The Times Group. Také získal management na myšlenku, jak by CRM systém mohl pomoci prodeji reklamy a péči o zákazníky. „Jeho zavedení nám pomohlo rychle obnovit obchodní činnost po pandemii,“ říká.

Po dosažení konsenzu Batra pokročil k rozsáhlejším projektům, včetně implementace SAP HANA. V několika odděleních také nasadil robotickou automatizaci procesů (RPA), zavedl e-papír a umožnil digitální platby prostřednictvím bodů kontaktu, které dříve nebyly k dispozici.

Plánujte více aktivit v různých časových horizontech

Období hájení, kterému se může nový CIO z jiného oboru těšit, nepotrvá věčně. „Na člověka spíš dříve než později dopadne plná tíha jeho role,“ říká Singh, který navrhuje agilní přístup k řízení očekávání a rychlé dodávání výsledků.  

„Místo práce na jednom velkém, časově náročném projektu by měl CIO pracovat na několika menších projektech souběžně. Cílem by mělo být plánování více aktivit s různými časovými harmonogramy tak, aby projekty probíhaly postupně a vedení vidělo nepřetržitou aktivitu IT oddělení, pokud jde o zdokonalování procesů, konsolidaci a digitální inovace,“ říká.

„Když jsem nastoupil do společnosti Puravankara, probíhal přechod ERP z Ramco na SAP. Zajistil jsem, aby náběh nového systému postupoval podle plánu, a zároveň využil čas k automatizací několika manuálních procesů, sestavení návrhu, jak digitalizovat celou cestu zákazníka, a vytvoření plánu zavedení nových technologií, jako je AI a ML, které by bylo možné využít k získávání obchodních poznatků a predikcí,“ popisuje Singh.

Nikdy nekritizujte svého předchůdce

Při seznamování s prostředím se můžete setkat s mezerami v IT infrastruktuře nebo zjistit, že implementace některých důležitých technologií se potýkají s problémy nebo mají zpoždění. I když je snadné z toho obvinit odcházejícího CIO, člověk by se tomu měl vyhnout.

„Nový CIO by si měl uvědomit, že jeho předchůdce přijímal rozhodnutí za určitých okolností. Firma třeba tehdy nepovažovala IT za tak důležité nebo mohlo dojít k osekání rozpočtu,“ říká Pandey.

Sedmero tipů pro zlepšení odolnosti IT v digitální éře Přečtěte si také:

Sedmero tipů pro zlepšení odolnosti IT v digitální éře

„Dívejte se na svůj nový podnik jako na nepopsaný list. Sestavte seznam všech důležitých projektů a stanovte jejich priority. Odhadněte potřebný rozpočet na jejich realizaci a seznamte s ním vrcholový management.“

A pokud rozpočet není přidělen okamžitě? „Považujte to svým způsobem za požehnání, protože vám to dává čas stanovit jasné cíle a vybudovat si na projekty potřebné kapacity,“ dodává Pandey.

Užívejte si svoji roli

V neposlední řadě musí být IT lídři nadšení pro nový obor a roli. Vyšší plat sám o sobě nemůže být dostatečnou motivací. Musí existovat vůle přijmout novou výzvu.

CS24

„Jsem velmi zapálený pro IT. Segment zboží dlouhodobé spotřeby se rychle rozvíjí a v současné době směřuje k digitalizaci. Viděl jsem před sebou spoustu zajímavé a naplňující práce. Mohl jsem začít od nuly a uspokojit svou vášeň pro budování hlavních podnikových systémů i doplňkových aplikací.

Podnik již prošel významnou transformací a IT mu musí umožnit v ní pokračovat. To je možné pouze tehdy, pokud bude manažer IT nadšený pro svoji roli a bude předávat pozitivní energii i zbytku podniku,“ uzavírá Dhingra.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?