Hlavní navigace

Přesun ERP do cloudu? Hlavně pomalu a opatrně

30. 8. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
ERP systémy jsou zdánlivě pro cloud jako stvořené: škálovatelnost a automatizace aktualizací jim svědčí. Problém je ale nejen v jejich komplexitě, ale také ve správě citlivých dat a dodržování zákonných povinností o jejich ochraně.

Studie Cloud Security Alliance (CSA) odhalila, že přesun systému pro plánování podnikových zdrojů do cloudu zabere více času, než firmy zprvu předpokládají. V únoru plánovaly dvě třetiny organizací z 200 dotázaných přesun uskutečnit, případně už na něm začaly pracovat. Obavy přitom zůstávají.

Migrace ERP je velký byznys: na cloudové ERP mají firmy v roce 2021 utratit přes 30 miliard dolarů z celkových 226 miliard na všechny služby ve veřejném cloudu.

Škálovatelnost je přitom nejčastějším důvodem (65 % respondentů) pro přesun systémů do cloudového prostředí. Následují nižší náklady na vlastnictví softwaru (61 %) a praktičtější aktualizace a bezpečnostní záplaty (49 %).

Obavy z cloudu

Největší problém pro respondenty znamená přesun citlivých informací.
Dohromady 65 % odpovídajících jej označilo za nejkritičtější. Šifrování přesouvaných dat a využití migračních nástrojů si vyžádá proměnu architektury systémů, tak aby se cloudovému prostředí přizpůsobily.

Řešení tak bude složitější než pouhé přesunutí celého ERP do cloudu: software bude nutné více či méně přepracovat, nestačí jen určit si úložiště a instance serveru, které podnik chce.

Bezpečnost je problematická pro 59 % respondentů, a to i přes některé důkazy, podle kterých je cloud bezpečnější než on-premises systémy. Největším problémem však není cloud sám, ale pravidla, nastavení a technologie, které podniky využívají. Podle CSA je 95 % bezpečnostních selhání v cloudu chybou zákazníka.

CSA zároveň zajímala bezpečnostní opatření, která podniky u svých ERP systémů používají. Nejčastější byla správa přístupu třeba skrze uživatelské jméno a heslo (68 %), dále firewall (63 %), aktivní vyhledávání zranitelností (62 %) nebo IDS/IPS systémy (59 %). Zbylé metody typu SIEM a CASB byly výrazně vzácnější.

Další obavy panovaly z možného nesouladu s pravidly a zákony (54 %), narušení podnikových operací vlivem procesu migrace (47 %) a čas, který přesun dat zabere (46 %).

Krok vedle

Podniky mají důvod se zdržení během migrace do cloudu obávat. Celkem 90 % IT ředitelů už zažilo, že migrace neproběhla tak, jak měla, obvykle vlivem složitosti přesunu z on-premises do cloudového prostředí. Jen čtvrtině se podařilo dodržet stanovený deadline, přičemž průměrně migrace dat zabrala celých 12 měsíců – a to není pro důležitý ERP systém zrovna krátká doba.

Nedodržení deadlinů je velký problém pro ty, kteří s migrací zatím váhají. Pokud není možné efektivně odhadnout dobu, za jakou se podaří přesun do cloudu dokončit, mohou se po cestě vyskytnout další potíže. Podniky, které hodlají data migrovat, proto musejí počítat s nejhorším a plánovat dopředu, aby jejich firmu dopady zpožděného přesunu neochromily.

CS24

Kam data putují?

AWS, Azure, SAP, IBM a Oracle. Žádné překvapivé jméno, ale právě tam končí většina migrací do cloudu. AWS věří 28 % firem, Microsoft Azure pak 25 %, SAP 14 %, IBM 10 % a Oraclu 8 %.

ERP systémy využívané firmami však mají docela odlišná čísla – a jiné majitele. Suverénní většina využívá SAP ERP, celkem 52 % a až 70 % u firem z více než 50 tisíci zaměstnanci. Oracle se těší důvěře 36 % firem, Microsoft Dynamics 24 % a až 50 % mezi podniky s méně než 5 000 zaměstnanci.
Amazon, přestože vlastní ERP řešení nenabízí, si tak ukusuje největší kus cloudové porce.

Byl pro vás článek přínosný?