Hlavní navigace

Petr Váša z Microsoftu: Většina našich zákazníků již virtualizaci využívá

21. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Na naše otázky ohledně virtualizace odpovídal Petr Váša, produktový manažer serverové divize společnosti Microsoft.

CIO Business World: Kde jsou podle vás nejčastější rezervy v oblasti virtualizace a automatizace IT infrastruktury u vašich zákazníků?

Petr Váša: Většina našich zákazníků již dnes virtualizaci v určité formě využívá. Při diskusích s nimi vnímáme prostor pro rozšiřování použití nástrojů pro správu infrastruktury, které umožní provázat jednotlivé součásti do jednoho celku. IT bude ještě nějakou dobu kombinací virtuálního a fyzického, a proto je dobré vybírat takové nástroje pro automatizaxi a správu, které dovedou dobře pokrýt oba světy. Velmi často se totiž setkáváme s tím, že zákazníci provozují pouze nástroje pro dohled a správu virtualizační vrstvy, a tím plně nevyužívají možností, které jim nasazení virtualizace nabízí.

Jaká kritéria vedle přímé návratnosti používají zákazníci při zvažování virtualizačních projektů? (bezpečnost, produktivita, governance?)

Základ rozhodování je vždy shodný – návratnost investice. Většina zákazníků však do rozhodování zahrnuje i další kriteria, která zohledňují jejich priority a strategii, především v oblasti bezpečnosti, kde oceňují transparentní a spolehlivý přístup.

Myslíte, že tlak ze strany uživatelů (mobilita, práce z domova, podpora tabletů apod.) může výrazně pomoci prosazení VDI a obecně virtualizace desktopů i v tuzemských podnicích a organizacích?

Rozhodně. Podpora moderního stylu práce je jednou z klíčových oblastí inovací. Protože jsme přesvědčeni, že optimální strategií je kombinace nejen VDI, ale i technologií sdílené plochy serveru či virtuálních aplikací, nabízíme prostřednictvím našich technologií jejich plnou podporu a zákazníkům možnost zvolit jejich optimální kombinaci.

soutez_casestudy

Ovlivní podle vás situaci v oblasti virtualizace a automatizace či VDI nástup MS Server 2012 či příchod Windows 8? Pokud ano, jak?

Určitě ovlivní. Windows Server 2012 a Windows 8 nabízejí řadu inovací a jejich společné nasazení umožní zákazníkům využívat kromě klasických počítačů i moderní dotyková zařízení, a to nejen s operačními systémy Windows. Inovovaný protokol RemoteFX umožňuje realizovat nasazení technologíí Remote Desktop nebo VDI a poskytovat HD obsah i pro uživatele přistupující prostřednictvím WAN. Oba nové systémy navíc umožňují zvýšit bezpečnost dat a mobilitu uživatelů v rámci celého IT a v kombinaci s nástroji System Center poskytují možnost jednotné a centrální správy všech technologií.

Byl pro vás článek přínosný?