Hlavní navigace

10 signálů, kdy je čas změnit práci (1.)

21. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Lieschen - Fotolia.com
Máte jen špatný den nebo je čas se ve vaší kariéře posunout zase o krůček dále? Podívejte se společně s námi na varovné signály, které ukazují, kdy je ta správná chvíle poohlédnout se po zelenějších pastvinách.

Práce IT profesionála je náročná a ambiciózní role, a jako vše v životě má své vzestupy a pády. Kolik průměrný IT pracovník ve svém pracovním životě vystřídá zaměstnavatelů? Možná se zdá, že jde o nekomplikovanou otázku, ale odpověď na ni je překvapivě komplexní, neboť úřady práce ani jiné instituce tato data nesledují.

A i kdyby sledovaly, museli bychom se ptát, co to vlastně znamená změna kariéry? Postačí, když řekneme, že průměrný IT pracovník změní zaměstnavatele minimálně párkrát za svou 20 – 30letou kariéru.

Nejzkušenější IT profesionálové mohou v rámci jedné práce fungovat až příliš dlouho. Je však zajímavé, jak se někdy i skvělá práce může přes noc změnit v noční můru. Někdy se však stává onou noční můrou postupně, v průběhu dalšího časového údobí.

Přesun jinam může být čas od času důležitý z důvodu profesionálního vývoje a finančních či dokonce zdravotních důvodů. Jak ale můžete říci, že hlas ve vaší hlavě, který říká, že je čas „změnit lokál“, má pravdu?

Zástupci webu CIO.com hovořili s profesionály v oblasti, kteří jim pomohli zaznamenat varovné signály pro to, abyste skončili se svou současnou prací.

1. Čísla nerostou

V tomto důvodu může jít o spoustu věcí – možná zaznamenáte, že faktury dodavatelů, které bývaly běžně placeny na čas, se kupí na ekonomickém oddělení vaší firmy. Možná jste, pokud děláte v akciové společnosti, svědky pádu jejích akcií. „I když jedno špatné čtvrtletí ještě nedělá špatnou společnost, pak vidíte-li klesající trendy ve více čtvrtletních výsledcích za sebou, jedná se o přesvědčivé znamená, že vaše společnost, a tudíž i vaše práce, může být v problémech,“ říká Dave Sandford, výkonný viceprezident společnosti WinterWyman.

2. Kde mám peníze?

Pokud nedostáváte včas zaplaceno, je možné, že vaše společnost právě kormidluje nebezpečnými finančními mělčinami. Oprášení životopisu a příprava na nejhorší může být pouze ve vašem nejlepším zájmu.

3. Vaše společnost neinvestuje do svých zaměstnanců

Pokud cítíte prostor pro postup a vaše společnost vás ohledně profesionálního rozvoje podporuje, potom se to ukáže ve vaší práci. Jste nuceni k tomu, abyste udělali vše, co je ve vašich silách. Pravý opak platí ve společnostech, které nepomáhají svým zaměstnancům, aby profesně rostli.

4. Každé ráno se práce obáváte

Pokud vaše vášeň pro práci opadla, je to jasné znamení, že je něco špatně. Ať už jde o dlouhé záchvaty nudy nebo šíleného šéfa, není práce v podobných situacích profesionálně ani zdravotně prospěšná.

Pokud váš chození do práce svazuje nebo kvůli myšlení na práci nespíte, je to silný indikátor, že je čas na to, abyste se začali poohlížet po jiné. „Každý si zaslouží najít práci, která je kompatibilní s jeho hodnotami, která přináší příležitost pro použití a zlepšení vašich nejlepších schopností a kterou budete dělat rádi. Ve chvíli, kdy nedochází ke kvalitnímu spánku, takovou práci neděláte,“ říká Jayne Mattson, viceprezident společnosti Keystone Associates.

5. Vaše společnost má nedefinované cíle nebo nedrží krok se zbytkem odvětví své činnosti

Pokud je ve firmě často svalována odpovědnost na druhé a nikdo neumí odpovědět na důležité otázky, může to být indikátor toho, že je čas odejít.

CS24

„Pokud jsou vaše produkty zastaralé či překonané, nebo je vaše konkurence lepším poskytovatelem služby, kterou nabízíte, jde o silný indikátor toho, že firma nejde správným směrem a může být čas hledat jiné profesní možnosti,“ říká Sanford.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?