Hlavní navigace

Microsoft definitivně skončí s výrobou mobilních telefonů a propustí 7800 zaměstnanců

10. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: nokia.com
Pokus o záchranu telefonů Nokia končí. Společnost Microsoft oznámila, že definitivně skončí s výrobou smartphonů, propustí 7800 zaměstnanců a odepíše celou hodnotu akvizice mobilní divize společnosti Nokia.

Společnost Microsoft utlumuje své aktivity v oblasti mobilních telefonů a hodlá účetně odepsat celou hodnotu bývalé divize chytrých telefonů společnosti Nokia, kterou loni koupila, a propustit téměř třetinu jejích zaměstnanců.

Microsoft již nebude usilovat o budování samostatného telefonního byznysu. Namísto toho plánuje budovat celý ekosystém Windows, který bude zahrnovat i vlastí zařízení, uvedl generální ředitel Satya Nadella v e-mailu zaměstnancům.

Microsoft zruší až 7800 pracovních míst, většinu z nich v divizi mobilních telefonů. Loni již firma propustila okolo 18000 zaměstnanců, mezi nimiž byla zhruba polovina z 25000 pracovníků, kteří přišli z Nokie.

Microsoft také plánuje odepsat 7,6 miliardy dolarů, což je hodnota akvizice společnosti Nokia, kterou loni koupil za 7,2 miliardy.

soutez_casestudy

Firma vysvětlila odpis nezdařenou restrukturalizací telefonní divize, jejíž výsledky zaostávají za očekáváními. Telefony značky Lumia živoří s podílem na trhu ve výši v jednotkách procent, neschopné vážně konkurovat zařízením od značek jako je Samsung nebo Apple.

Propouštění by mělo proběhnout do konce roku. Podrobnosti o odpisu akvizice Microsoft poskytne 21. července zároveň s oznámením finančních výsledků za 4. čtvrtletí účetního roku.

Byl pro vás článek přínosný?