Hlavní navigace

Hrozí nedostatek odborníků na počítačovou bezpečnost

9. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
V Česku je podle expertů alarmující nedostatek odborníků na počítačovou bezpečnost – citelně začínají chybět ve státní správě, odkud zkušené odborníky přetahuje soukromá sféra, nedostatek se ale začíná projevovat i ve firmách. Jde aktuálně o tisíce chybějících expertů.

Podle odborníků na lidské zdroje poptávka po bezpečnostních expertech zatím nedosahuje počtu volných míst pro programátory, z hlediska pracovního uplatnění jde ale o velmi perspektivní obor. 

„Odborníci na počítačovou bezpečnost se musejí průběžně a dlouhodobě vzdělávat, jinak ztrácejí schopnost držet krok s hackery,“ komentuje to Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas.

I když firmám Zákon o kybernetické bezpečnosti ukládá povinnost chránit své systémy, většina z nich řeší bezpečnost až ve chvíli, kdy dojde k problému. „Firmy raději investují do podpory prodeje a dalších systémů, které přinášejí viditelný efekt, už ale nedomýšlejí, že prevence je stojí méně než následky kybernetického útoku,“ upozorňuje Jan Dvořák. Průzkumy uvádějí, že celosvětově řeší problém kybernetické bezpečnosti méně než třetina firem. Hrozba kyberútoku se přitom týká dvou společností ze tří.

ICTrocenka

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?