Hlavní navigace

Kde jsou všechny IT ředitelky? (3.)

30. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Počet žen na pozici CIO se ve Spojených státech neustále snižuje. Redakce našeho partnerského webu CIO.com prostřednictvím rozhovoru zjišťovala, jaké mají ženy pro dosažení vrcholu na žebříčku IT možnosti, a jaké rady by mohly úspěšné ženy dát jiným ambiciózním ženám s předpoklady na vedoucí pozice.

Předchozí díl

CIO.com: Existují nějaká konkrétní odvětví – zdravotnictví, vzdělání – která jsou přátelštější k ženám na pozici CIO?

TD: Nevěřím, že existuje odvětví, které není otevřené tomu mít IT ředitelku. Ve skutečnosti společnosti, které aktuálně nemají dost žen ve svém nejvyšším vedení, mohou nějakou ženu hledat, a role CIO je pro tyto účely výborná.

HC: Jakékoliv odvětví, které jak mužům, tak ženám dopřává flexibilnější životní styl, je odvětvím, do nějž budou pravděpodobněji přijímány ženy. Myslím si, že jakákoliv firma, které má správní radu a ředitele, kteří hledí na vaše výsledky (nezávisle na tom, zda jste žena nebo muž), bude firmou, v níž mohou být ženy úspěšné. Myslím si, že je důležité povzbuzovat ženy, aby se do takových firem hlásily.

CIO.com: Jak důležité je vedení, mentorování – a mentorovaly jste někdy nějaké ženské IT manažerky?

TD: Na podpoře a mentorech záleží. Najděte lidi, kteří vás budou podporovat, abyste se zlepšili, a vést vás tak, že vám budou poskytovat skvělé rady, které pomohou vašemu růstu. Já mentoruji jak muže, tak ženy. Existují určité programy vedení zaměřené na ženy, v nichž se angažuji, jako jsou skupiny ženského mentoringu a fórum Ženy v potravinářství společnosti Sysco. Jsem otevřena mentorování kohokoliv, pokud mám čas, který bych s nimi mohla trávit.

SR: Učila jsem na CHIME, což je škola pro manažery informatiky ve zdravotnictví, která dvakrát ročně hostí výcvikový tábor pro CIO, a hrozně se mi to líbilo. Jsou to velmi náročné tři dny a tři noci s lidmi, kteří se chtějí stát CIO. Mentorovala jsem také několik studentů. Vedu minimálně dva lidi ročně – jak muže, tak ženy – vždy šest měsíců, což je součást Hopkinsova programu vedení.

HC: V průběhu své kariéry jsem mentorovala jak muže, tak ženy. Spousta těchto lidí se posunulo na velmi úspěšné pozice. Vždy jsem se pohybovala v oblastech s více muži v technologii, ale měla jsem také to privilegium pracovat s několika skvělými ženami. Jedním úspěšným příkladem za všechny je Allison Young, která nyní pracuje jako viceprezidentka pojišťovny Blue Cross and Blue Shield v Louisianě.

CIO.com: Napadá vás ještě něco, co by ženy – ale i muži – na pozici CIO mohli udělat pro pozvzbuzení mladých žen k tomu, aby se staly CIO?

HC: Myslím si, že přestože je skvělé, aby jedna žena mentorovala druhou, je důležité rozšířit snahy i mimo tuto oblast. Musí to začít na základní škole a pokračovat školou střední.

soutez_casestudy

Úspěšné ženy by se měly snažit povzbuzovat mladé dívky, aby viděly technologie jako oblast pro úžasnou kariéru a místo, které mohou opravdu změnit. Není to jen o povzbuzování dívek ke studiu matematiky a vědy, je to o povzbuzování mladých dívek k tomu, aby je zajímal byznys, a o to říct jim, že mají schopnosti, které jsou nekonečné.

Ženy by měly vysvětlovat, že technologie, to není jen programování. Je to o snaze o změnu v organizacích, které mohou v konečném důsledku měnit svět.

Byl pro vás článek přínosný?