Hlavní navigace

Kde jsou všechny IT ředitelky? (2.)

29. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Počet žen na pozici CIO se ve Spojených státech neustále snižuje. Redakce našeho partnerského webu CIO.com prostřednictvím rozhovoru zjišťovala, jaké mají ženy pro dosažení vrcholu na žebříčku IT možnosti, a jaké rady by mohly úspěšné ženy dát jiným ambiciózním ženám s předpoklady na vedoucí pozice.

Předchozí díl

HC: Mějte cíl a běžte za ním. Vždy si vybírejte skvělé lidi, kteří pro vás budou pracovat. Potom těmto lidem pomožte dosáhnout úspěchu. V rámci své činnosti budujte silná strategická partnerství. Dobrovolně se pouštějte do úkolů mimo vaši specifickou oblast. Pochopte byznys a jeho nástrahy: buďte nejprve obchodník a až potom technolog. Prodejte se v rámci společnosti. Publikujte příběhy vašeho úspěchu a podložte je analýzou.

CIO.com: Existuje optimální obor/stupeň vzdělání, které člověk potřebuje, aby se mohl stát CIO? Podle nedávné zprávy Bílého domu se na „tvrdé“ obory v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky (STEM) specializuje méně žen než mužů – a ženy tvoř pouze 25 procent těch, kteří ve STEM oborech potom pracují.

HC: Myslím si, že slušná znalost matematiky a vědeckých předmětů na úrovni střední školy je dobrým záklaem. Budoucí CIO by se měli zajímat o byznys a měli by jej chápat. Proto bude nutný i určitý solidní stupeň znalosti byznysu. (Cousins má MBA, což je vysokoškolský titul z byznysu, pozn. red.) Dvě schopnosti, které mi pomohly v kariéře, jsou finančnictví a marketing. Neprošla jsem si technickou stránkou IT, ale vždycky jsem se obklopovala silně technickými lidmi.

SR: Myslím si, že před lety platilo, že jste museli mít určité pozadí v oblasti analytiky, analýzy, matematiky, vývoje softwaru nebo softwarového inženýrství. Myslím si ale, že už to dnes není taková pravda. Ve zdravotnictví se například CIO stalo mnoho lékařů. A to proto, že tak dobře rozumějí svému byznysu. A chápou potenciál informačních technologií. Jsou ohromně úspěšní bez jakéhokoliv formálního vzdělání v IT disciplínách. Jsem si jistá, že podobně je to i v jiných oborech.

Jestliže jste opravdu skvělý lídr a máte obchodního ducha, potom ten krok do role CIO není vůbec složitý. Nicméně důležitou součástí mé práce je management výrobců, a proto je důležité, abych byla schopna chápat, jaká jsou omezení technologií – je jednoduché nakoupit vyhovující zboží, jestliže dokážete vést smysluplnou konverzaci s jeho výrobci.

CIO.com: Potřebuje člověk k tomu, aby se stal CIO, vysokoškolský titul?

soutez_casestudy

SR: Já mám MBA. Věřím tomu,že mo můj titul pomohl v posunu na příčkách kariérního žebříčku, a že jsem díky němu schopnější vést smysluplnou konverzaci s finančním a výkonným ředitelem u nás ve firmě. Myslím, že moje vzdělání mi pomohlo. Také si myslím, že vysokoškolský titul s určitým popisem poskytuje člověku určitou úroveň důvěryhodnosti. To platí pro téměř všechna odvětví. Nemyslím si, že je to to podstatné, ale určitě to pomáhá.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?