Hlavní navigace

Kde jsou všechny IT ředitelky? (1.)

28. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Počet žen na pozici CIO se ve Spojených státech neustále snižuje. Redakce našeho partnerského webu CIO.com prostřednictvím rozhovoru zjišťovala, jaké mají ženy pro dosažení vrcholu na žebříčku IT možnosti, a jaké rady by mohly úspěšné ženy dát jiným ambiciózním ženám s předpoklady na vedoucí pozice.

Dotazované šéfky IT reprezentují tři rozdílná odvětví: Helen Cousins, výkonná viceprezidentka Lincoln Trust Company; Twila Day, viceprezidentka a CIO Sysco Corporation; a Stephanie Reel, proděkanka pro informační technologie univerzity Johns Hopkins a viceprezidentka pro informační služby Johns Hopkins Medicine.

CIO.com: Čelí šéfky IT oddělení, nebo ženy, které na takovou pozici aspirují, nějakým unikátním problémům? Pokud ano, jaké to jsou problémy?

Helen Cousins (HC): Ano, ženy jako CIO čelí unikátním problémům. Nezávisle na tom, jak daleko ženy postoupily na korporátním žebříčku, úplně nejvyšší úroveň většiny organizací je světem mužů. V technologiích či na jakékoliv manažerské pozici v 70. a 80. letech bylo velmi málo žen, zejména v mezinárodním bankovnictví na Wall Streetu. Často jsem cítila, že jsem musela pracovat dvakrát tak tvrdě a prací trávit dvakrát tolik hodin než moje mužské protějšky.

Přestože se leccos zlepšilo, myslím, že po ženách se mnohem častěji vyžaduje, aby dokázaly, že se dokážou plně oddat práci, zejména pokud mají rodinu, protože matka je stále viděna jako hlavní pečovatelka o děti. Při hovorech s úspěšnými manažerkami často zjistíte, že buďto nemají žádné děti, nebo mají manžela či partnera, který převzal spoustu rodičovské zodpovědnosti.

Moje rada by byla, že pokud vážně chcete tu vysokou pozici, budete muset těžce pracovat a mít za sebou mnoho konkrétních úspěchů.

CIO.com: Jakou radu máte pro ženy, které mají ambice stát se CIO?

Twila Day (TD): CIO musí být více podnikavou osobou, která rozumí tomu, jak využít technologii pro řešení potřeb byznysu. Z toho vyplývá, že bych řekla komukoliv, kdo má zájem o to stát se CIO, že by se měli učit vše, co mohou. Dobrovolně se v práci pouštět do nových projektů. Potřebujete také velmi dobré komunikační dovednosti. Nalezněte způsob, jak zdokonalit svou schopnost upravit svou zprávu pro své obecenstvo tak, aby byla ve formě business speaku.

CS24

Stephanie Reel (SR): Pochopte byznys, v němž si přejete pracovat. Čtěte vše, co můžete – a velmi pečlivě naslouchejte. Vždy říkejte pravdu – a dělejte to, k čemu se zavážete. Nastavte si vysoká očekávání – a tvrdě pracujte na tom, abyste jich dosáhly.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?