Hlavní navigace

Jaké jsou možnosti financování nového automobilu?

7. 11. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Pexels.com
Chcete si pořídit nový automobil a zajímá vás, jaké máte možnosti z hlediska financování? Přiblížíme vám, jakou cestou je možné se vydat a jaké mají jednotlivé varianty výhody a nevýhody.

Koupě automobilu „za hotové“

První varianta představuje tu nejméně a zároveň nejvíce komplikovanou. Nákup tzv. za hotové znamená, že disponujete potřebnou částkou a jste schopni ze svých úspor uhradit celou pořizovací cenu nového vozu.

Proč jde o jednoduchou variantu? Protože nemusíte z hlediska financování nic moc řešit, po podpisu smlouvy zkrátka pošlete částku za vůz bankovním převodem. Následně se vůz stává vaším majetkem.

Nevýhoda je ale očividná. Nové vozy stojí statisíce korun, zcela běžně se budete pohybovat nad 500 000 Kč za vůz, a zatoužíte-li po vyšší střední třídě, takřka jistě půjdete přes milion. Jen málokdo má tak vysoké úspory, aby si mohl dovolit utratit za automobil podobně vysokou částku.

Koupě vozu „na úvěr“

Existují společnosti, které vám poskytnou úvěr na auto. Díky tomu si můžete pořídit kvalitní moderní automobil, aniž byste v danou chvíli disponovali potřebnou částkou.

Jednou z variant je tzv. finanční leasing. Jde o řidičům velice dobře známý nástroj. Při pořízení vozu zaplatíte takzvanou akontaci, například 20 % z hodnoty vozu. Stojí-li tedy vůz milion korun, musíte disponovat 200 000 Kč. Zbytek k datu pořízení vozu uhradí leasingová společnost.

Poté po smluvenou dobu splácíte vůz leasingové společnosti. Nejčastěji se pravděpodobně bude jednat o 36 měsíců, období ale může být kratší i delší. Následně vůz odkoupíte za tzv. zůstatkovou cenu. Tím je vztah s leasingovou společností ukončen a majitelem auta zůstává bez jakýchkoli omezení kupující vozu.

Výhoda tohoto řešení je zřejmá: Stačí disponovat relativně nízkou částkou a můžete si pořídit luxusní nový automobil. Ten navíc po uhrazení všech splátek zůstává ve vašem vlastnictví. Nevýhoda spočívá v tom, že musíte po několik let platit poměrně vysokou částku, jinak riskujete, že o vůz přijdete, dostanete-li se do finančních potíží a nebudete schopni jej splácet. Celkové výdaje za váš automobil navíc budou zpravidla o něco vyšší ve srovnání prodejní cenou vozu. Jde o navýšení, které si leasingová společnost účtuje za poskytování služeb finančního leasingu.

soutez_casestudy

Pořízení nového vozu „na operák“

Třetí variantou je pořízení automobilu na operativní leasing. Oproti předchozím dvěma variantám se vozy pořízené na operativní leasing liší v tom, že se uživatel vozu nestává jeho majitelem. Zjednodušeně řešeno jde o dlouhodobý pronájem auta, za které platíte měsíční „nájem“ v podobě splátky operativního leasingu. Nekupujete si tedy auto, ale službu.

Výhodou operativního leasingu je, že se vám společnost, která vůz poskytuje, postará o veškeré povinnosti spojené s provozem automobilu. V ceně je tedy zpravidla servis vozu, povinné ručení či přezutí pneumatik. Jako klient se nemusíte téměř o nic starat, většina potřebného je v ceně operativního leasingu. Po skončení smluvního vztahu (např. za 3 roky) ale vůz odevzdáte zpět leasingové společnosti, nestáváte se jeho majitelem. Proto jde o variantu, kterou stále využívají především firmy, které dokážou ocenit služby spojené s „operákem“. I mezi konečnými spotřebiteli ale obliba této formy pořízení automobilu roste.

Byl pro vás článek přínosný?