Hlavní navigace

IT může oddálit pocit stáří

21. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © goodluz - Fotolia.com
Nová studie ukazuje na důvody, proč dříve narození mohou být zajímavou cílovou skupinou i pro IT zboží a služby. Jedná se o generaci, která technologie používala již za svého aktivního pracovního života.

Poslední studie Ericsson ConsumerLab odhalila, že senioři, kteří používají komunikační technologie, se cítí mladší, více informováni a více v centru dění. Kvalita jejich života se podle jejich vlastních slov vlivem technologií zlepšila. Zpráva hovoří o první generaci seniorů, kteří využívají širokou paletu komunikačních technologií. Studie byla postavena na hloubkových rozhovorech s třemi desítkami seniorů žijícími v americkém San Francisku.

Podle analytiků Ericssonu senioři využívají moderní technologie stále více i proto, že nynější generace 65 - 75 let již byla v kontaktu s digitálními zařízeními během svého pracovního života.  Naproti tomu řada lidí starších než 75 let již rozsáhlé zavádění mobilních technologií, internetu a počítačů v aktivním pracovním životě nestihla, proto ho dnes ani nijak extenzivně nevyužívají. Je to však zřejmě poslední lidská generace, která s komunikačními technologiemi nepracuje vůbec nebo jen málo.

Podle studie provedené v USA využívá posílání SMS zpráv jako jednu z forem komunikace 80 % lidí ve věku 18 - 64 let. U věkové kategorie 65 - 75letých tak komunikuje 45% lidí. V mnoha případech rychlé posílní zpráv zintenzivnilo komunikaci seniorů s rodinou či přáteli na úkor dlouhých telefonátů ať už z mobilu nebo pevné linky.

Kromě posílání SMS zpráv je stále populárnější i videotelefonování. Služby jako Skype či FaceTime jsou pro starší generaci skvělým způsobem jak zůstat v kontaktu se svými blízkými tak, jak to neumožňuje žádné jiné médium. Ideální pomůckou jsou v tomto případě tablety či smartphony. Díky své větší obrazovce a jednoduchému ovládání je tablet atraktivním zařízením pro 65 - 75leté a u této generace by měl růst na popularitě. Ve věkové skupině 18 - 64 let vlastní v USA smartphone nebo tablet 67% obyvatel, u občanů ve věku 65 - 75 let je používá 31%.

Překvapivě senioři stále více komunikují i přes sociální sítě. V Americe je v tomto ohledu jedničkou Facebook. Starší generace je však spíše pasivním konzumentem obsahu a fotografií, než jeho tvůrcem. Pro starší lidi představuje způsob jak zůstat v kontaktu se starými přáteli, kolegy a spolužáky.

Studie odhalila, že komunikační technologie pomáhají překlenout mezigenerační rozdíly v dosud nevídané míře. Silnou motivací pro starší občany učit se pracovat s moderními technologiemi jsou například jejich děti a vnoučata, se kterými tak mohou zůstat v každodenním kontaktu. Zároveň jim to pomáhá stát se součástí moderní kultury, v níž se všechny strany mohou od sebe učit. Doposud to v této míře nebylo možné.

Zdroj: Ericsson ConsumerLab

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Jak technologie změní náš pracovní život
Zaměstnanci a zaměstnavatelé se soustřeďují spíše na na pracovní výsledky než na to, jak a kde a kdy byla práce provedena.
→ Uživatelské a spotřebitelské IT trendy pro rok 2014

G+

Byl pro vás článek přínosný?