Hlavní navigace

Chcete IT profíky? Jak na aktivní nábor aneb Co funguje nám

15. 12. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Unsplash.com
Najít schopné IT specialisty je stále těžší úkol, ovšem nikoliv nemožný, když se nebojíte trochu experimentovat a víte, jak na to.

A možná právě proto se firmě TIP IT Solutions dlouhodobě daří vyhledávat talenty a zkušené odborníky, kteří už v IT něco dokázali. Recruiteři pod vedením Predraga Kuliće totiž jenom nečekají, jestli a kdo se jim ozve na inzerát – nové kolegy si hledají sami po celý rok hned několika způsoby, které jsou součástí tzv. aktivního náboru.

Klíčem úspěchu je jiný přístup

Postupy náboru se v jednotlivých firmách liší, pravdou ale je, že se mnoho recruiterů „zaseklo“ ve starých kolejích, což je neefektivní jak pro ně, tak pro firmu, a v závěru i pro (možné) zájemce o práci v IT. Scénář je obvykle velmi podobný – recruiter vyvěsí inzerát na pracovní portál, a když se snaží trochu více, tak i na stránky a FB skupiny zaměřené právě na práci v IT.

Jenže to už dávno nestačí. A co je hlavní, je velmi malá pravděpodobnost, že vám na nabídku odpoví někdo opravdu schopný – jinými slovy IT odborník, o něhož se firmy doslova perou. Takoví lidé mají obvykle velmi dobře placené místo, a pokud ho chtějí sami změnit, moc dobře vědí, kam se (ne)dívat. O to důležitější je potom aktivní nábor, jaký využívá Recruitment tým v TIP IT Solutions.

Hledání nikdy nepřestává aneb Jak funguje aktivní nábor

Dle odhadů chybí jenom v ČR více jak 25 tisíc IT specialistů, takže je nanejvýš nutné těm schopným „zůstávat nablízku“. Že pro vás nepracují dnes ještě neznamená, že v budoucnu nemohou – třeba jen čekají na zajímavou pracovní příležitost – nejenom finančně, ale i profesně. Řada juniorů chce například postoupit na seniorní pozice, a pokud jim jejich firma kariérní růst blokuje, lze je právě aktivním náborem snáze oslovit a „přetáhnout“ k sobě.

recruiteři TIP IT Solutions sice brázdí vody sociálních sítí a specializovaných portálů, mnohem více se ale Recruitment tým věnuje budování osobního kontaktu a dlouhodobých vztahů s lidmi v oboru. Velmi dobře se také osvědčují placené databáze pracovníků a interní i externí referral, jak uvádí Predrag Kulić, šéf Recruitment týmu: „Častokrát nám doporučí vhodného kandidáta i konzultanti, kteří s námi v tuto chvíli přímo nepracují, ale předávají nám kontakty, pokud vědí o schopném IT specialistovi ve svém okolí.“

CV nestačí, uchazeči dostávají technický scoring

„Nábor IT odborníků je extrémně náročná oblast, která přináší každý den něco jiného a vyžaduje zkoušení nových postupů a nástrojů,“ uvádí Pedja, jak Predragovi ve firmě přezdívají. Mezi takové patří i technický scoring kandidátů na základě hard skills, díky čemuž dokáží v TIT IT Solutions s jistotou poznat, jaká práce bude nejlépe odpovídat jejich znalostem.

CS24

Klasický životopis je sice základem, ale sám o sobě toho moc neřekne, a příliš o znalostech a schopnostech IT specialisty neprozradí ani délka praxe – člověk s 5letými zkušenostmi toho v závěru může umět více než ten s dvojnásobnými. Neméně důležité je ovšem i zapálení, nadšení …no zkrátka přístup. Jak se uchazeči k práci staví pozná Recruitment Manager spolu se CTO Tomášem Topinkou už při prvním pohovoru.

Neznamená to ale, že by procházeli jenom ty největší kapacity, v mnoha firmách najdou uplatnění i úplní nováčci a méně zkušení ajťáci. V jakých přesně, dokáže určit právě technické filtrování znalostí, na jehož základě je mj. možné „dodat“ klientům IT specialisty s potřebnými znalostmi už během 1 až 2 týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku