Hlavní navigace

Elektronika – s čím začít při učení základů?

16. 12. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Kzenon / shutterstock.com
Elektronika je nejen nesmírně zajímavá vášeň, ale také vášeň se slibnou budoucností! V dobách, kdy všechno – počínaje nákupy v kamenných prodejnách a konče moderními výrobními technologiemi nebo léčbou pacientů – vyžaduje přístup k více nebo méně pokročilým elektronickým zařízením si můžeme být jisti, že průmysl a odvětví výzkumu a vývoje budou potřebovat čím dál tím větší zástupy specialistů. Jak začít se studiem elektroniky, aby se z ní stala vášeň na celý život a možná dokonce zajímavá profese?

Dostupnost kurzů různého druhu a výrobků podporujících vášeň k novým technologiím analyzujeme na příkladu nabídky oblíbeného obchodu pro robotiku Botland.

Výuka elektroniky pro děti

Zájem o elektroniku – a příbuzné disciplíny, jako je programování – lze rozvíjet už od nejmladších let. V případě dětí probíhá učení prostřednictvím hry. Nejčastěji spočívá v ovládání již vytvořeného robota nebo jiné automatické hračky tak, aby prováděla pokyny podle algoritmu navrženého dítětem. S ohledem na mladé adepty elektroniky vznikají také modely ke složení, u nichž je kromě samostatného smontování dílů (včetně elektronických) nezbytné také naprogramování takto vzniklé konstrukce. Obzvláště motivující může být pro dítě třeba postavení vlastní herní konzoly nebo telefonu. Co stojí za to třeba zdůraznit: učení programování jdoucí ruku v ruce se seznamováním s elektronikou je dobrý nápad, protože by bylo velice těžké si dnes představit rozvíjení technologické vášně pro kutila uspokojivým způsobem bez možnosti vytvořit si – třeba jen jednoduchou – aplikaci ovládající její chod.

příloha_ovladnete_sva_data

Výuka elektroniky pro mládež

Výše popsané systémy k samostatnému složení a programování – samozřejmě v „dospělejší“ podobě – jsou dostupné také pro náctileté. Nedocenitelné se zde ukazují být sady označované v prostředí elektrotechniků jako „kity“. Skládají se ze souboru dílů – především desky tištěných spojů, základních komponentů, jako jsou rezistory, kondenzátory, diody nebo tranzistory, ale i těch pokročilejších, jako jsou displeje nebo integrované obvody – a montážního návodu. Začátečníci v elektronice krok za krokem procházejí etapami popsanými v návodu, a staví tak funkční konstrukce. V případě robotů nebo pohyblivých modelů jsou k sadám připojeny také kryty, motory a jiné mechanické prvky usnadňující rozpohybování konstrukce. Podstatnou výhodu elektronických kitů představuje skutečnost, že jejich výrobci zpravidla myslí také na to, aby z montáže konkrétního zařízení mohl uživatel vyvodit závěry a sbírat zkušenosti, které se mu budou hodit v dalších pracích na vlastních modelech. Vzdělávací hodnota studia prostřednictvím praxe zůstává v tomto případě nedocenitelná – a skutečnost, že při tom vznikají např. atraktivní  roboti-pavouci nebo robotické paže ještě více motivuje k dalšímu rozvoji dovedností.

Legendární Forbot – polská platforma s kurzy elektroniky

Když je řeč o studiu elektroniky na polském trhu, nelze nezmínit také kompletní kurzy, mezi nimiž vede prim nedocenitelný Forbot. Tato platforma pro studium elektroniky, která během mnoha let „vychovala“ už několik ročníků elektrotechniků, se s průběhem času obohatila o celou řadu speciálních produktů usnadňujících studium. Síla kurzů Forbot spočívá v jejich uspořádaném charakteru – nadšenci se mohou rozhodnout pro zakoupení vybrané sady dílů zabalené do estetické bedýnky, a zároveň s pomocí v ní umístěných elektronických komponentů procházet další lekce z on-line kurzu. V každé další lekci kurzu jsou účastníci uváděni do další problematiky, počínaje tou nejjednodušší a konče tak pokročilou, jako je programování jednočipového počítače nebo stavba vlastních robotů. Další podporu představuje skutečnost, že autoři kurzů Forbot do svého počinu zahrnuli také veškeré nezbytné teoretické znalosti z oblasti fyziky, matematiky a teorie elektroniky – a popsali je způsobem přístupným dokonce i pro naprostého začátečníka.

Byl pro vás článek přínosný?