Hlavní navigace

Ceny počítačů a mobilních zařízení letos porostou

10. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Halfpoint - Fotolia.com
Jestliže si letos plánujete koupit nový PC nebo mobilní zařízení, budete nejspíš muset vytáhnout z peněženky více peněz než loni, alespoň pokud platíte v dolarech.

V průměru půjdou ceny PC a telefonů nahoru o 2 procenta meziročně, napsal Gartner ve své nové výzkumné zprávě vydané ve čtvrtek. Tyto výpočty jsou založeny na amerických dolarech a průměrných velikostech trhů.

Pokud tato čísla izolujeme, pak se očekává, že ceny počítačů letos porostou o 1,4 procenta, zatímco ceny telefonů budou o 4,3 procenta vyšší.

Ceny porostou hlavně kvůli rostoucím cenám komponent. Kromě toho více uživatelů přechází na dražší smartphony.

Dny, kdy uživatelé preferovali koupi nejlevnějších produktů, jsou pryč, říká Ranjit Atwal, ředitel výzkumu společnosti Gartner. Kupující jsou podle Atwala méně citliví na cenu a kupují spíše zařízení, která „odpovídají jejich životnímu stylu.“

Předpověď Gartneru souhlasí s tou, kterou v únoru vyřknul Gianfranco Lanci z Lenova, který řekl, že ceny PC letos porostou kvůli nedostatku DRAM, SSD, baterií a LCD. Podle Gartneru se ceny komponent, jako jsou NAND flash, od června loňského roku zdvojnásobily.

Očekává se, že letošek bude velkým rokem pro smartphony. Samsung uvedl modely Galaxy S8 a od Applu se očekává, že vydá speciální výroční iPhone. Segment prémiových smartphonů poroste dle informací Gartneru o zhruba 4 procenta.

Nárůst cen nejvíce zasáhne androidová zařízení. Na rozvojových trzích typu Číny nebo Indie jsou telefony s Androidem populární hlavně kvůli nízké ceně, jenže i cenovky na těchto trzích narostou.

I přes zvyšování cen mají celkové globální prodeje smartphonů mírně růst, konkrétně z 1,89 na 1,9 miliardy kusů.

soutez_casestudy

Naopak trh PC zpomalil a nyní ho vedou spíše cenově vysoce posazené herní PC a hybridní zařízení 2 v 1.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?