;
Hlavní navigace

Android celosvětově předběhl Windows v oblíbenosti mezi uživateli

10. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kaptn - Fotolia.com
Podle měření online aktivity předstihl v březnu Android poprvé Windows, operační systémy Applu následují s velkým odstupem.

Operační systém Android minulý měsíc předstihl Windows jako nejoblíbenější operační systém na světě. Irská analytická společnost StatCounter tuto událost označila za milník v dějinách techniky. Trhu operačních systémů totiž od 1980 nepřetržitě kraloval Microsoft a nyní pozici lídra trhu poprvé ztrácí.

Společnost StatCounter uvedla, že podíl Androidu na všech výpočetních zařízeních včetně chytrých telefonů, tabletů a osobních počítačů v březnu dosáhl 37,93% a jen velmi těsně předstihl Windows s 37,91%.

Trend je podle společnosti StatCounter již delší dobu jednoznačný: podíl Windows vytrvale klesá, zatímco Android pomalu roste. Operační systémy společnosti Apple – iOS a macOS – jsou také na pozvolné cestě vzhůru, ale v součtu jejich podíl zatím nikdy nepřesáhl 20 %. V březnu celosvětově dosáhly 18,3%.

Není to však tak dávno, kdy operační systém Windows výpočetním zařízením dominoval. Ještě v lednu 2013 dosahoval 75% a v červenci 2015 stále zaujímal polovinu trhu.

ICTS24

StatCounter připisuje vzestup Androidu rozvoji mobilního přístupu k internetu a vysokému počtu zařízení s tímto systémem na celém větě. Navíc několikaletý pokles prodeje tradičních osobních počítačů se jej v podstatě nedotkl, zatímco výrazně poznamenal pozici Microsoftu, který navíc na kolbišti mobilních operačních systémů hodil ručník do ringu.

Podle údajů společnosti StatCounter si v některých regionech systém Windows stále udržuje silnou pozici. V Severní Americe jeho podíl v březnu dosáhl 39,5% a předstihl iOS (25,7%) i Android (21,2%). V Evropě se mohou Windows pyšnit 51,7% podílem, více než dvojnásobným oproti Androidu (23,6%) a téměř čtyřnásobným oproti iOS (13,7%). Naopak v Africe a Asii vede jednoznačně Android. V březnu v Asii dosáhl 52,2%, zatímco Windows 29,2% a iOS nepatrných 8,8%.