Hlavní navigace

Budoucnost je v cloudu a ve virtualizaci datacenter

30. 9. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Pochybuji, že se někdy vrátíme z využívání datových center zpět k on-premise řešením, říká Petr Pilin, jednatel společnosti iPodnik cloud.

Jaké dovednosti by měl v současnosti mít administrátor virtualizačních řešení?

Rozhodně by se měl umět věnovat skriptování a vývoji robotů pro automatizovanou obsluhu a kontrolu virtualizovaného prostředí.

Jaká je budoucnost virtualizace serverů?

Bez cloudu to nepůjde a bez virtualizace a datových center už vůbec ne. Pochybuji také, že bychom se kdy vraceli z využívání datových center zpět k on-premise řešení.

Jaký je váš názor na snahu některých dodavatelů akcentovat řešení pro digitální workspace? Nedojde k rozdělení virtualizačního trhu mezi řešení pro digitální workspace a prostředky pro klasickou virtualizaci?

Nenazýval bych to rozdělením, spíše doplňováním se jednoho druhým. Tam, kde budou aplikace vyžadovat přístup na vzdálenou plochu, použijeme klasickou virtualizaci a tam, kde je možné využít cloudovou službu, jako například Sharepoint na dokumenty, použijeme právě ten. To nejdůležitější je, aby ten, kdo využívá obojí měl partnera, který umí všechny části skládačky konfigurovat a propojit a zajistit tak uživatelům plynulé fungování nezávisle na zařízení, na kterém zrovna pracujete.

Jaké kroky podle vás vedou k nejlepšímu zajištění bezpečnosti virtuálních strojů v cloudových prostředích?

To je velmi široká otázka, shrnul bych ji do pojmů automatizace, robotizace, řízení přístupu a celkový hardening prostředí tak, aby vše bylo bezpečné, ale zároveň neomezovalo příliš uživatele v pohodlí.

Jaká je podle vás v současnosti nejvýhodnější strategie upgradu datového centra? V jakém případě se vyplatí zůstat u on-premise řešení a kdy je vhodnější přejít na hybridní řešení nebo využít řízené služby pro správu datového centra od externího poskytovatele?

CS24

iPodnik už deset let poskytuje cloudové služby a pro nás je odpověď na takto položené otázky jen jedna. On-premise řešení ani hybrid se, až na výjimky, nevyplatí. Současný stav technologií umožňuje firmám plně přejít do cloudu a z lokálního IT zůstane jen připojení do Internetu, tiskárna, switch. Náklady na lokální IT se tak sníží na nejnutnější minimum a s cloudovými službami získají zákazníci mnohem víc prostředků pro chod firmy.

Mnohokrát jsme dělali porovnání nákladů na cloud vs. on-premise. Cloud z toho vychází vždy lépe. Přestože to často tak nevypadá – v nákladech na lokální server / služby se totiž často vychází z poddimenzovaného HW, nekompletních licencí, poddimenzovaných SQL serverů, nejsou zahrnuty downtime na opravy, náhradní díly nebo například dostatečné zálohování. O zabezpečení lokálních serverů ani nemluvím, tady by si každý měl šáhnout do svého svědomí. Cloud je tedy nejlepší řešení.

Byl pro vás článek přínosný?