Hlavní navigace

8 tipů pro identifikaci nejlepšího vývojáře (4.)

19. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Najmutí vývojáře může být pro vaši firmu rozhodnutím s rozporuplnými výsledky.

Najmutí špatného vývojáře může zničit celý projekt či výrazně zvýšit náklady. Podívejte se společně s námi na tipy, jak najmout toho správného vývojáře.

Předchozí díl

4. Překvapte je

Tak jsme se tedy dostali k osobnímu pohovoru – je čas, aby vaši uchazeči o práci začali přemýšlet. Chad Lilly, ředitel pro lidské zdroje ve společnosti Lextech, doporučuje „Lego Mindstorm“, hračku, která kombinuje Lego a programování. Pomocí této jednoduché hračky můžete jednoduše zjistit schopnosti řešení problémů konkrétního uchazeče. Jako dotazující budete moci hodnotit jejich odezvu – berou to jako zábavu, výzvu nebo problém? Hlavní však je dozvědět se, jakým způsobem uchazeč přemýšlí.

Jak jsme si zmínili výše, zvídavost a schopnosti řešení problémů jsou prvořadé. Sledování reakcí vývojáře vám umožní zjistit, jak bude tento vývojář reagovat, postavíte-li ho před opravdový problém. Uchazeč o práci, který zaujme negativní postoj nebo se ptá po smyslu této zkoušky, není ten správný. Když Lilly zkoušel tento experiment, někteří se dokonce zvedli a odešli.

Mindstorm je potenciálně užitečný nástroj, ale dalších možností je spousta. Nikdo nerozumí potřebám vaší společnosti lépe než vy. Přemýšlejte o způsobu, kterým můžete zaměstnat mysl vašeho uchazeče.

5. Hrají si krásně?

Proč je to vůbec důležité? Protože velice často vývojáři pracují v týmu – vyhodnocení, jak uchazeči pracují v týmovém prostředí, je dalším skvělým způsobem k získání náhledu na jejich skutečnou osobnost.

Lilly k tomu doporučuje několik technik: „Zahrajte si Aktivity nebo jinou společenskou hru s lidmi z kanceláře, zkuste taky fotbal nebo třeba frisbee.“ Zapojte uchazeče a pozorujte je. Potom si odpovězte na následující otázky:

Zapojují se do hry?

Čekají na pokyny?

Jsou komunikativní?

Jsou diktátorští?

příloha_ovladnete_sva_data

Jakmile se dozvíte, jak daná osoba reaguje v týmovém prostředí, budete mít o této osobě lepší ponětí. Dozvíte se více, než je napsáno v životopise. A takové informace jsou nedocenitelné.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?