Hlavní navigace

Luboš Brzobohatý z IBA CZ: Informace je potřeba mít u sebe k dispozici kdekoliv a kdykoliv

19. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Přinášíme vám rozhovor s Lubošem Brzobohatým, CEO ve společnosti IBA CZ.

CIO Business World: Co je dle vašeho názoru či zkušenosti hlavním faktorem, který vytváří potřebu rozvoje podpory mobility a řešení pro spolupráci? (přístup k podnikovým aplikacím z mobilních zařízení, podpora práce z domova, podpora BYOD - používání soukromých koncových zařízení při práci apod.)

Luboš Brzobohatý: Jednoznačně je to potřeba mít informace kdekoliv a kdykoliv okamžitě k dispozici bez nutnosti mít k dispozici počítač nebo notebook a VPN.

Existuje dnes u vás nebo vašich zákazníků něco jako standard či typická úroveň podpory mobility nebo spolupráce na dálku? (typy podporovaných zařízení, aplikací, zabezpečení apod.)

Typicky jsou zastoupeny zařízení s OS Android neb iOS, zabezpečení pak probíhá standardními mechanismy zabezpečené webové komunikace. Aplikace jsou většinou realizované pomocí nativních aplikací mobilních zařízení, v poslední době se dostávají ke slovu webové aplikace a portály optimalizované pro mobilní přístup s využitím HTML5.

Co je podle vás největší překážkou rozvoje lepší podpory mobility a řešení pro spolupráci? (náklady, bezpečnost, byznys procesy apod - prosím rozveďte).

Nedostatek skutecně kvalitních mobilních aplikací, které dokáží plnohodnotně pokrýt potřebu podnikové sféry a dále pak neúměrně vysoká cena za objem přenesených dat pro segment koncových zákazníků.

Která mobilní platforma si podle vás získává v ČR dominantní postavení? Které platformy je podle vás nezbytné zahrnout mezi podporované (iOS, Android, Blackberry, Windows Phone, Symbian apod.)

Android - díky nástupu velmi levných modelů se zajímavou výbavou, nicméně zahrnutí širšího spektra mobilních platforem je klíčovým faktorem úspěchu. Toho lze dosáhnout vytvářením platformově nezávislých mobilních aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data

Do jaké míry brzdí v ČR rozvoj nástrojů mobilní práce absence sítí čtvrté generace a/nebo míra pokrytí 3G signálem?

Kvalita pokrytí signálem 3G není ideální, nicméně tam, kde se dá předpokládat koncentrace uživatelů, je dostatečná. Větším problémem je to, že většina mobilních aplikací není stavěna na práci v prostředí s výpadky signálu.

Byl pro vás článek přínosný?