Hlavní navigace

10 signálů, kdy je čas změnit práci (2.)

22. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
Máte jen špatný den nebo je čas posunout se ve své kariéře o krůček dále? Podívejte se společně s námi na varovné signály, které ukazují, že je ta správná chvíle poohlédnout se po zelenějších pastvinách.

Předchozí díl

6. Komunikace zpomalila

„Mnohé společnosti, prochází-li právě těžkými časy, mají tendenci interně komunikovat méně, než je zdrávo. Jejich vedení nebývá vždy zkušené v doručování špatných zpráv, a tak radši sdílení špatné zprávy tím nejlepším způsobem, jakým umí: neřeknou nic,“ poznamenává Sanford.

Jestliže jste tedy zaznamenali nápadné ticho ze strany svého šéfa či příliš mnoho setkání vedení za zavřenými dveřmi, může to znamenat, že je váš čas začít vyšetřovat příčiny. „Pokud váš šéf nemluví, zjistěte proč. Jeho odpověď vám může pomoci rozhodnout se, zda je čas odejít,“ říká Sanford.

7. Vysoká míra fluktuace, klíčoví lidé opouštějí loď

Změny pracovníků probíhají v každé společnosti, ale pokud zaznamenáte odliv nejlepších mozků ve vaší kanceláři, je opět čas hledat příčinu.

„Fluktuace je nevyhnutelnou realitou každé společnosti, ale pokud spousta těch nejlepších mizí jinam, je to špatným znamením, které může indikovat příliš špatné zdraví a sílu společnosti,“ říká Sanford.

8. Restrukturalizace a reorganizace

Změnil se vám náhle nadřízený? Jsou vaši kolegové nebo celé jejich týmy přesunováni z místa na místo bez jakéhokoliv vysvětlení? „Byla jsem roky součástí specifického týmu, když bylo náhle rozhodnuto, že už nepatřím do tohoto týmu, ale do jiného,“ říká Linda Coleová, novinářka a internetová konzultantka. „Byla jsem vykořeněna z jednoho týmu, ale nikdy ne přijata do druhého." To může být znamením, že společnost těžko hledá svůj cíl a zaměření.

Pokud se výkonný ředitel ve vaší společnosti změní, často to znamená reorganizaci práce směrem k nové vizi toho, kde by společnost měla být. To by pro vás nebo váš tým mohlo znamenat i to, že si v blízké budoucnosti můžete sbalit svá zavazadla.

9. Vaše společnost zamrzla při přijímání nových lidí

O tomto vědět buďto můžete nebo nemusíte, ovšem když si začnete všímat, že lidé, kteří opustili firmu nebo byli vyhozeni, nejsou nahrazeni jinými, je to varování, že vaše společnost je ve finanční krizi. Může být ten správný čas pro hledání dalších indikátorů.

„Sledovala jsem veskrze překvapivá propouštění skupin lidí v průběhu zhruba jednoho roku. Pracovní nálož se nesnížila, místo toho byla přebírána těmi, kdo ve firmě zůstali. Měla jsem si všimnout varovných znamení,“ říká Coleová.

příloha_ovladnete_sva_data

10. Opakovaně zamítnuté povýšení

Cítíte, že svou práci děláte nejlépe, jak dokážete, a přesto se nikam neposunujete? Řekli jste už svému manažerovi, jak se cítíte? Jste nejlepším kandidátem na povýšení, na něž si děláte zálusk? Pokud jste na tyto odpovědi odpověděli „ano“, pak je možná čas začít hledat nového zaměstnavatele, který by vám seděl lépe.

„Pokud vám nejsou svěřovány viditelné úkoly a váš podřízený je nyní středem pozornosti a jsou mu svěřovány důležité projekty přímo vaším manažerem,“ říká Mattison, „pak může být čas opustit svou práci.“

Byl pro vás článek přínosný?