Hlavní navigace

Zlatá horečka generativní umělé inteligence pohání výdaje na IT – s pochybnou návratností

23. 5. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.cz s využitím DALL-E
Celosvětové výdaje na IT by měly letos vzrůst o 8 %, přičemž čísla výdajů pomohou zvýšit AI a výměny zařízení z covidové éry, předpovídá Gartner.

Snaha investovat do umělé inteligence a přirozeného cyklu výměny počítačových zařízení zakoupených během covidové pandemie povede letos k 8% nárůstu globálních výdajů na IT, předpověděl Gartner.

Je pro váš podnik umělá inteligence vhodným řešením některých požadavků?

Zájem o umělou inteligenci, který se od loňského roku navyšuje, povede k 10% nárůstu výdajů na systém datových center v letošním roce, čímž se celosvětové výdaje na IT vyšplhají na 5,06 bilionu dolarů, řekl John-David Lovelock, významný analytik a viceprezident společnosti Gartner.

„Žádná společnost neprošla rokem 2023, aniž by měla příběh o tom, o kolik lepší bude jejich společnost, o kolik lepší budou její produkty, o kolik lepší budou životy jejich zákazníků díky generativní umělé inteligenci,“ řekl. „Došlo na velmi zásadní příběhy o tom, jak skvělá bude generativní AI.“

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Ředitelé informačních technologií, kteří sází na humbuk v oblasti AI, by si však měli dávat pozor, že jejich ambice jsou pravděpodobně dopředu před realizací, řekl Lovelock. Podle průzkumu společnosti Gartner z konce roku 2023 plánovalo 42 % ředitelů IT nasadit nástroje generativní umělé inteligence do třetího čtvrtletí tohoto roku, přičemž 55 % plánuje zavést ve stejném časovém rámci nějaký jiný typ umělé inteligence nebo strojového učení.

Ale tyto časové osy – a investice – jsou „vysoce ambiciózní,“ řekl Lock. „Neexistuje žádný způsob, jak by se většina společností mohla dostat někam sem. Do konce tohoto roku nebudou v těchto společnostech provozovat smysluplný produkt nebo službu generativní AI.“

Jinými slovy, CIO pravděpodobně přidělují více rozpočtu na spekulativní iniciativy, u kterých je méně pravděpodobné, že vyjdou.

Co mi AI dává?

Společnosti, které skáčou na lep marketingovému humbuku ohledně výhod umělé inteligence, musejí hledat ověření konceptu, dodal Mark McDonald, významný analytik a viceprezident společnosti Gartner. První nasazení generativní umělé inteligence se pravděpodobně zaměří na jednoduché úkoly, jako je navrhování odpovědí na e-maily a analýza smluv.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

„K tomu, aby umělá inteligence fungovala, je potřeba víc než jen instalace softwaru,“ řekl McDonald.

Obrovským problémem s přijetím AI je nedostatek jasného a přesvědčivého investičního přístupu, dodal McDonald. „Mnoho iniciativ generativní umělé inteligence je prosazováno správní radou a nejvyšším vedením kvůli strachu z toho, že budou zaostávat,“ řekl. „Všichni jsou z podnikového hlediska stále skoro na startovní čáře.“

Umělá inteligence slibuje úspory nákladů, zlepšení produktivity a lepší zákaznickou zkušenost, ale CIO musí zjistit, jak vypočítat ROI, řekl McDonald. „Otázka pak zní: ‚Co z toho budu mít?‘,“ dodal. „Tato investice není nutně triviální.“

Drtivou většinu pracovníků brzdí ve výkonu nedokonalé technologie. Jak to zlepšit? Přečtěte si také:

Drtivou většinu pracovníků brzdí ve výkonu nedokonalé technologie. Jak to zlepšit?

Zatímco podniky usilují o přijetí umělé inteligence, mnoho dodavatelů softwaru bude v příštích dvou letech zaplavovat trh produkty založenými na umělé inteligenci, uvedl Lovelock. E-mail a nástroje pro spolupráci založené na AI, obsahové služby a CRM jsou již zde a bezpečnostní software založený na AI, řízení dodavatelského řetězce, vývoj aplikací a ERP letos přicházejí nebo přišly, poznamenal. Mnoho AI aplikací se během příštího roku nebo dvou stane samozřejmostí.

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu Přečtěte si také:

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu

„Pokud [dodavatelé] hledají výhodu prvního na trhu, mají v mnoha oblastech softwaru jednoleté okno, maximálně dvouleté,“ řekl. „Pokud dovolíte své konkurenci, aby měla produkt generativní AI, aniž byste ho měli vy, ztratíte podíl na trhu. Systémy generativní AI budou součástí každého produktu a služby.“

Předčasné výnosy, související zvýšení cen a otázky týkající se přidané hodnoty však mají za následek, že někteří ředitelé IT ještě funkcím generativní umělé inteligence ještě zcela nepropadli.

Zátěž nesou datová centra

Pro podporu zátěže AI se výdaje na systémy datových center v roce 2024 zvýší o 10 %, předpověděl Gartner ve srovnání se 4% nárůstem v roce 2023. Hyperscalers koupí asi 70 % serverů AI zakoupených v tomto roce, předpověděl Lovelock.

Ricardo Silva, viceprezident HP: Umíme zajistit produktivitu zaměstnanců v kanceláři i kdekoliv jinde Přečtěte si také:

Ricardo Silva, viceprezident HP: Umíme zajistit produktivitu zaměstnanců v kanceláři i kdekoliv jinde

Nová prognóza výdajů na IT společnosti Gartner předpovídá růst výdajů ve všech pěti hlavních kategoriích IT, včetně softwaru, IT služeb a komunikačních služeb.

V lednu Gartner předpovídal 6,8% nárůst výdajů na IT v tomto roce a v roce 2023 naměřil růst o 3,3%.

Výdaje na software zaznamenají největší procentuální růst v roce 2024, a to o 13,9 %, ale IT služby a komunikační služby zůstávají dvěma největšími kategoriemi IT, s výdaji v roce 2024 ve výši 1,39 bilionu, respektiver 1,49 bilionu dolarů.

Další velká změna od roku 2023 přichází v kategorii zařízení, která v roce 2023 zaznamenala pokles o 9,1 %. Gartner předpovídá, že výdaje za smartphony, počítače a tablety letos vzrostou o 3,6 %, protože podniky a spotřebitelé začnou nahrazovat obrovské množství zařízení, zakoupených v roce 2021 pro zaměstnance a studenty, kteří zůstali doma během covidové pandemie.

CS24

Jak zajistit klíčovou věc pro práci na moderním pracovišti – bezpečnost Přečtěte si také:

Jak zajistit klíčovou věc pro práci na moderním pracovišti – bezpečnost

V roce 2021 byla prodána zařízení v hodnotě asi 809 miliard dolarů, zatímco Gartner předpovídá, že v roce 2024, po několika letech stagnace, bude za zařízení utracených 687 miliard dolarů.

„Konečně se vracíme k pravidelnému cyklu výměny,“ řekl Lovelock. „Podniky se vracejí o tři roky později a říkají: ‚Nyní je čas začít znovu obnovovat zařízení‘.“

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?