Hlavní navigace

Zabijte posvátné krávy v IT

2. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Fotolia.com
CIO musí skoncovat s tradicemi, jinak riskuje přesunutí IT do outsourcingu.

Je krátce před šestou hodinou ranní v sobotu v Las Vegas. Sázkaři a návštěvníci večírků vyspávají po poslední noci, všude okolo poblikávají neony v chladném ranním světle, ale před hotelem Cosmopolitan čeká nadšený dav. Asi 3 000 expertů na poslech a audio přišlo do Las Vegas, aby se zúčastnili výstavy „Starkey Laboratories Hearing Innovation Expo“. Co je nutí čekat v tuto dobu, než se otevřou dveře? Téma dnešního rána: iPad aplikace budoucnosti.

„Došlo k nečekanému vzrůstu poptávky po informacích z oblasti inovace a technické vyspělosti,“ říká Rob Duchscher, senior viceprezident informačních technologií ve Starkey (největší výrobce poslechových zařízení ve Spojených státech). Výstava společnosti Starkey vyrukovala na začátku tohoto měsíce s doslova hvězdným obsazením přednášejících a bavičů, jako je například Bill Clinton nebo Sir Richard Brenson, nemluvě o celé škále poslechových technologií. iPad však zřejmě překonal všechny.

Teprve před dvěma lety začala firma Starkey kupovat iPady a vyvíjet aplikace pro obchodníky, manažery, zákazníky a pacienty, kteří mají problémy se sluchem. Stejně jako dav shromážděný v časných ranních hodinách, musí i IT manažeři, kteří chtějí zavést špičkové tablety a mobilní aplikace do svých podniků, opustit tradici a podívat se nadšeně do budoucnosti.

Posvátná kráva č. 1: Neschváleno

Předtím, než si iPad našel cestu do Starkey, Duchscher poznal sílu práva veta v IT oddělení. Strávil 11 let ve výzkumu a vývoji, poté zamířil do kanceláře projektového manažera. Jeho úkol byl držet krok s rozvíjejícími se technologiemi, přičemž často narážel na konzervativní pohled IT. Manažeři však podle něj musí pozitivně reagovat na nápady ohledně nových technologií také proto, aby jim lidé stále volali o rady s technickými problémy.

„Jestliže budete stále říkat NE, přestanou vám volat,“ říká Paul Lanzi, manažer týmu pro mobilní aplikace v biotechnické organizaci Genetech, která zavedla iPady a iPhony. Před dvěma lety byl Duchscher povýšen na post senior viceprezidenta a náhle byl zodpovědný za oddělení IT. Koupil pak tisíce iPadů pro zaměstnance i zákazníky a nechal vyvinout mnoho užitečných aplikací.

Posvátná kráva č. 2: Všemocné ROI

Jestliže se zeptáte, jestli vedlo zavedení iPadů ke zvýšení prodeje, Duchscher si není jistý a ani ho to nezajímá. Mnoho manažerů by se dnes nepustilo do většího projektu bez toho, že by existoval měřitelný cíl pro návratnost investic. Takové přemýšlení ale pouze oddálí nutný pokrok. „Výhody jsou o něco méně hmatatelné,“ říká Duchscher a dodává, že by podle jeho názoru bylo lepší, kdyby byli při zavádění iPadů ještě rychlejší.

Je ale pravda, že může být ovlivněn také přímo prodej. Přesvědčili se o tom prodejci energetického giganta Eaton Corporation, kteří uzavřeli prostřednictvím nových iPadů několik významných obchodů díky tomu, že byli ve správný čas na správném místě.

příloha_ovladnete_sva_data

Nicméně sám Duchscher si před zavedením iPadů příliš nedělal starosti s ROI. Manažeři ve Starkey jednoduše věděli, že když budou prodejci používat iPad místo pouhého pera a papíru, vylepší to image celé společnosti. Koneckonců, Starkey také vyrábí technicky sofistikované produkty.

Posvátná kráva č. 3: Startupy si nezaslouží pozornost

Jedna z úhledně vypadajících aplikací jménem Handshake, kterou Starkey běžně používá, vytvořil australský startup. Ano správně, startup. Je to ošklivé slovo pro mnoho ředitelů, kteří se spálili, když podepsali smlouvu s dodavatelem startupu jen proto, aby se pak bezmocně dívali, jak dodavatel zkrachuje a nechá po sobě pouze nepodporovaný software. Někteří CIO pro takové případy požadují předání kódu, aby mohli následně převzít vlastnictví a pokračovat ve vývoji. Jiní CIO jednoduše odmítají startupy úplně.

Duchscher říká, že se tato tradice musí změnit. Firma Starkey představila Handshake na své výstavě v Las Vegas a sklidila strhující potlesk. „Realita je taková, že některé z těchto malých společností vytváří opravdu vynikající a inovativní věci,“ upozorňuje Duchscher. „Chceme jim dát šanci.“

Říká ale také, že se samozřejmě chová tak, aby pro jeho společnost případný neúspěch startupu nebyl příliš bolestivý. Smýšlet o nových technologiích, jako je iPad nebo mobilní aplikace pozitivně a agresivně se může zdát riskantní, ale Duchscher tvrdí, že je riskantnější agresivní nebýt.

Pravda je taková, že konzervativní přístup často vede IT sekci k tomu, aby dělala jen o málo více než pouhou údržbu. A podle Duchschera nebylo nikdy jednodušší než dnes údržbu outsourcovat. Jeho oddělení se totiž také často potýká s různými modely outsourcingu.

Jedna z cest je držet krok s nejnovějšími mobilními přístroji, vyvinout pro ně nové aplikace vhodné pro podnik a pomoci s jejich zavedením a přijetím. CIO by měli následovat dav v Las Vegas a být více nadšení pro budoucnost technologií v podnikání.

Byl pro vás článek přínosný?