Hlavní navigace

Xiaomi je jedničkou na čínském trhu chytrých telefonů, za sebou nechal Apple i Samsung

18. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: xiaomi.com
Čínskému trhu chytrých telefonů kraluje značka Xiaomi, navzdory fenomenálnímu úspěchu iPhone 6 od společnosti Apple. Podle výzkumů v uplynulém čtvrtletí na tamějším trhu vedla společnost Xiaomi před společností Apple, na dalších místech se umístily společnosti Huawei a Lenovo, Samsung skončil pátý.

Společnost Apple ve čtvrtém čtvrtletí v Číně dosáhla s 12,3% tržního podílu, tedy nejlepšího výsledku za poslední dva roky, zejména díky poptávce po jejím nejnovějším zařízení iPhone, jak vyplývá z čerstvě zveřejněného výzkumu společnosti IDC.

Úspěch modelů iPhone 6 a 6 Plus byl očekáván, protože čínští zákazníci preferují chytré telefony s většími úhlopříčkami displeje. Zároveň však upřednostňují nižší cenu, což je skutečný důvod, proč se na špici celkově drží Xiaomi s 13,7% podílem, místní výrobce zařízení se systémem Android nižší cenové kategorie. Ve čtvrtém čtvrtletí mu k vedoucí pozici na trhu pomohly levné modely Redmi.

soutez_casestudy

Korejskému Samsungu se v těžké konkurenci nedaří dobýt zpět ztracené pozice. Ve čtvrtém čtvrtletí skončil pátý se 7,9% podílem, za značkami Huawei (11 %) a Lenovo  (9,5 %). V segmentu dražších přístrojů mu z tržního podílu ubírá zmiňovaný Apple, na spodním konci cenového žebříčku naopak levní čínští výrobci. Jeho nejnovější vlajkové lodi, modely Galaxy S5 a Galaxy Note 4, se navíc  příliš neliší od předchozí generace a nedávají tedy zákazníkům příliš důvodů ke koupi.

Celkově čínský trh chytrých telefonů – největší na světě – ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl meziročně o 19 %. Začíná však výrazně zpomalovat, protože například v roce 2013 rostl meziročně tempem 60 %. Na straně nabídky je již také značně saturovaný a pro zahraniční výrobce nenabízí mnoho příležitostí k k dalšímu růstu. Naopak místní výrobci jako je Xiaomi nebo Lenovo se snaží o expanzi do dalších zemí.

Byl pro vás článek přínosný?