Hlavní navigace

Windows 7: Donutí zaměstnanci firmy upgradovat XP na Windows 7?

5. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Podle Steve Ballmera budou pracovníci tlačit na své společnosti, aby přešly na Windows 7. Microsoft chce navíc přechod z XP na Windows 7 podpořit pomocí výhodného upgradu.

CEO společnosti Microsoft Steve Ballmer odmítá označovat Windows 7 jako produkt, který spasí jeho firmu. Trvá nicméně na tom, že zákazníci používající doma Windows 7 „nebudou potěšeni“, když v práci budou muset používat Windows XP. A dodává, že takové firmy o tom jistě od svých nespokojených zaměstnanců uslyší.

Není obvyklé, aby Steve Ballmer mluvil jako Steve Jobs, ale s blížícím se vydáním Windows 7 si generální ředitel Microsoftu půjčuje stále více slovních obratů a narážek ze slovníku svého velkého konkurenta z firmy Apple.

Ve svých prohlášeních a předpovědích se spoléhá se „early adpoters“, tady lidi, kteří rychle přejímají nové technologie a software, že tito uvidí výhody Windows 7, a budou tlačit na své firmy, aby i ony vyměnily Windows XP (či v menší míře Windows Vista) za „sedmičky“. Není ovšem vůbec jisté, jestli tato strategie Microsoftu vyjde se stejnou lehkostí, s jakou vycházejí marketingové kampaně firmě nakousnutého jablíčka.


Steve Ballmer„Když ve firmě nainstalujete čtyři nebo pět let starý operační systém, většina lidí se svého šéfa zeptá, proč sakra nemají stejné věci jako doma.“
Steve Ballmer, Microsoft CEO


V nedávném interview v New Yorku komentoval Steve Ballmer vývoj Windows 7 a zdůraznil jejich vyšší výkon, efektivnější práci se zdroji počítače (vedoucí k delší výdrži baterie v noteboocích) a také jednodušší nastavení bezpečnostních pravidel. To vše shrnul do prohlášení, že tyto kroky směřují k vylepšení aspektů, na nichž uživatelům vskutku záleží. (Že by to tak nebylo v případě Windows Vista?)

I kvůli uvedeným vylepšením varuje Ballmer podniky, že pokud budou příliš dlouho trvat na používání Windows XP, zcela jistě budou nespokojeni ti jejich zaměstnanci, kteří si doma zvykli na Windows Vista a Windows 7.

Balmerovy myšlenky a plány se svižně stávají skutečností. Microsoft například zveřejnil, že vývoj Windows 7 půjde rovnou z beta 1 do stavu release candidate, což nasvědčuje snaze o celkově rychlé vydání nového operačního systému. Microsoft navíc slíbil, že spolu s Windows 7 vydá výhodné upgradovací licence pro přechod z Windows XP.

Podle Ballmera je ještě příliš brzo na to, aby Microsoft začal vytrubovat pomyslné fanfáry stran schopností Windows 7, nicméně už nyní zdůrazňuje, že při vývoji systému je na prvním místě snadnost použití, zejména co se týče „některých bezpečnostních vylepšení“ vytvořených pro Windows Vista. Což je eufemizmus pro enormně otravné a nenáviděné UAC (User Account Control), tedy systém, který často a rád otravuje uživatele s vyskakovacími bezpečnostními okny varujícími před tou či onou akcí a vyžadujícími potvrzení. Ve výsledku to může být stejně (či ještě nepříjemnější), jako například reklamní pop-up okna.

Windows 7 má mít pohodlné nastavení UAC, konkrétně čtyři úrovně od „vždy mne upozorni“ až po „žádná upozornění“. Dva stupně mezi těmito krajními budou upozorňovat v závislosti na tom, jak vážné události se v systému budou dít. Schválně, kterou možnost si zvolíte?

Steve Ballmer si dal zatím pozor, aby přímo neřekl, že Windows 7 jsou přitažlivější než Vista. Raději se držel srovnávání se staršími XP. To je jasně motivováno snahou totálně nepodkopat prodej Vist, jejichž popularita je i tak dost nízká. Zejména podniky se jim dva roky po vydání stále vyhýbají a podle zprávy výzkumné společnosti Forrester najdeme dnes Windows Vista na méně než 10 procentech korporátních počítačů v Severní Americe a Evropě. Na druhou podle stejné zprávy se 31 procent IT descision makers chystá začít přechod na Windows Vista. Nicméně ono od „chystá se“ k „dokončili instalaci“ je kus cesty.

Stran Vist Ballmer přiznává, že systém má problémy s kompatibilitou, které mnohé uživatele od jejich pořízení odradily. Nicméně to vysvětluje tím, že je to nezbytná cena za to, že Vista přinesly „dosud nevídaný stupeň bezpečnosti.“

soutez_casestudy

„Naši korporátní zákazníci jsou v zásadě spokojení s tím, co jsme udělali s Windows Vista, s jednou významnou výjimkou a to je, že pro zvýšenou bezpečnost jsme museli přerušit zpětnou kompatibilitu,“ říká Ballmer.

Ballmer odmítá převažující přesvědčení, že Windows 7 bude všechno, co Vista není. Podle něj se firmy i po vydaní Windows 7 budou mít možnost rozhodnout, který z operačních systémů lépe vyhovuje jim používaným aplikacím a který je s nimi lépe kompatibilní. Tím naznačuje nejen že Windows Vista zůstanou v prodeji (podle většiny lidí zřejmě bláhová myšlenka), ale že „sedmičky“ na tom nebudou stran zpětné kompatibility také zrovna nejlépe.

Byl pro vás článek přínosný?