Hlavní navigace

Vznik společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN)

22. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CETIN
Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) vznikla 1. června 2015 rozdělením operátora O2 Czech Republic na dvě vzájemně nezávislé společnosti.

Nová firma CETIN přebrala především telekomunikační infrastrukturu, nyní tak spravuje a provozuje největší telekomunikační síť pokrývající celé území České republiky. CETIN aktuálně pokrývá 99,6 procenta populace mixem mobilních technologií GSM, UMTS, LTE a CDMA, které šíří bezmála šest tisíc základnových stanic. Prostřednictvím fixních technologií SDH, WDM, Ethernet a IP tak CETIN ve své síti, čítající 20 milionů kilometrů párů metalických kabelů a osmatřicet tisíc kilometrů optických kabelů (každý den přidává další), propojuje téměř všechny domácnosti a podniky v zemi.

Oddělení CETIN od O2 Czech Republic je historicky první dobrovolnou funkční separací telekomunikačního operátora na světě, to vše při výjimečně krátké době celého procesu. Během něj došlo k naprostému oddělení obchodního a manažerského vedení i řízení společnosti CETIN včetně bezpečnostních, informačních a kontrolních systémů.

CS24

Po rozdělení se CETIN zaměřil na plánování, výstavbu a provozování mobilních sítí, metalických i optických pevných sítí včetně celoplošné vysokokapacitní sítě datových komunikací pro všechny operátory na trhu a další potenciální poskytovatele telekomunikačních služeb. Infrastruktura je zároveň kritickou infrastrukturou ve smyslu zákona o kybernetické bezpečnosti. Vznikem společnosti CETIN se na trhu objevil nezávislý velkoobchodní telekomunikační hráč bez vazeb na konkrétního poskytovatele. Základní filozofií je princip otevřeného přístupu k síti za spravedlivých a rovných podmínek pro všechny operátory.

www.cetin.cz

Byl pro vás článek přínosný?