Hlavní navigace

Sony pracuje na nových bateriích, které by mohly výrazně prodloužit výdrž chytrých telefonů

22. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) Rawpixel.com - Fotolia.com
Sony doufá, že do roku 2020 uvede na trh baterie efektivnější až o 40 % díky novému chemickému složení.

Podle japonského deníku Nikkei hledá společnost Sony náhradu za dnešní lithium-iontové baterie. Výsledkem by mohla být až o 40% vyšší hustota energie. Společnost Sony věří, že lithium-sírové a hořčík-sírové baterie se v chytrých telefonech objeví do pěti let.

Problém dnes nejběžnějších lithium-iontových akumulátorů je, že se blíží teoretické hranici hustoty energie. Výrobci telefonů mohou zvětšovat rozměry baterií — což se děje u zařízení s velkou úhlopříčkou — a zvyšovat efektivitu jiných součástí, např. displeje, ale nemohou zlepšit parametry samotné baterie. Rostoucí výkon mobilních telefonů bude tento problém dále zhoršovat.

Jediným řešením je nalézt jiná chemická složení baterií, avšak jejich uvedení do praxe mimo laboratoř se zatím příliš nedaří. Alternativní složení baterií bývají méně stabilní a hůře zachovávají vysokou kapacitu při vysokém počtu dobíjecích cyklů, který spotřební elektronika vyžaduje. K technickým problémům se přidává zdlouhavý proces testování a zavedení výroby.

příloha_ovladnete_sva_data

Deník Nikkei poznamenává, že se společnost Sony ještě nevypořádala ani s technickými obtížemi a s tím, že lithium-sírové baterie jsou náchylné na přehřívání nebo vznícení.

Zpráva o významném navýšení kapacity baterií díky novému složení stojí za pozornost kvůli tomu, že přichází od společnosti Sony. Obvykle taková oznámení přicházejí z univerzit nebo obskurních startupů a obvykle nenásledují žádná další. Vzhledem k tomu, že společnost Sony veřejně představila plány vývoje baterií s novým složením a podle deníku Nikkei vývoj probíhá i u jiných výrobců, máme důvod k optimismu, že se u chytrých telefonů skutečně dočkáme delší výdrže.

Byl pro vás článek přínosný?