Hlavní navigace

Vyšel CIO BW 04/22

23. 8. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavními tématy srpnového vydání magazínu jsou bezpečnost a řešení pro podporu rozhodování. Podnikejte lépe s CIO BW! Součástí vydání jsou také soutěžní příspěvky našich partnerů v soutěži Případová studie roku.

Počítačová bezpečnost je fascinující částí informačních technologií. Kromě toho, že je kriticky důležitá pro chod podniku, také nabízí řadu zajímavých studií, analýz a čísel. Ostatně bezpečnosti věnujeme téměř polovinu tohoto vydání CIO BW.

Tak třeba, věděli jste, že nejnovějším hitem v high-tech kyberkriminalitě je využívání podvodných syntetických audio- a videonahrávek vytvořených s využitím umělé inteligence (tzv. deepfakes)?

Pište pro CIO Business World

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři CIO BW?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu. Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Mění se i pojetí cloudové bezpečnosti se mění. Dříve byla vnímána jako doména poskytovatelů, kteří museli přesvědčit uživatele, potažmo informatiky. Dnes se role v mnohém obrátily. Cloud není explicitně vnímán jako riziko a hlavní hrozbu představuje uživatel a jeho přístup. A jak to vyřešit poradíme.

V magazínu CIO BW 04 také upozorňujeme, že není jen kybersvět, ale i svět skutečný. Spousta firem i v současné éře provozuje vlastní datová centra. Zatímco datová centra renomovaných provozovatelů cloudových služeb jsou velmi dobře zabezpečena i fyzicky, je ale takto zajištěna i vaše serverovna?

V dlouhé historii škodlivého softwaru, která sahá až do 80. let minulého století, nezpůsobila žádná hrozba takovou paniku ve firmách jako ransomware. Jak mu nejlépe čelit?

Počty platforem, aplikací a IT nástrojů vyžadujících zabezpečení neustále stoupají. Rozšiřují se i vazby v dodavatelských řetězcích a internet věcí. Ne vždy ale platí, že čím více bezpečnostních nástrojů tím lépe. Více o tom píšeme v našem přehledu bezpečnostních řešení.

Rozhodovat se v podnikání není často snadné a mnozí z nás by ocenili nějakou pomoc. Naštěstí jsou tady informační technologie, které mohou v podpoře rozhodování pomoci. Systémy a strategie business intelligence se rozšiřují o umělou inteligenci a strojové učení, aby poskytovaly kontext pro rozhodování a doporučení v rámci celého podniku. Nejen proto přinášíme desítku tipů do začátků s „rozhodovací inteligencí“ a další zajímavé články na toto téma.

CS24

V magazínu nechybí ani populární rozhovor, tentokrát s ředitelem Počítačové školy Gopas Janem Dvořákem a také s Lee Rosseym, spoluzakladatelem a šéfem produktu společnosti SimSpace. Ta se specializuje na trénování vojenských i privátních kyberspecialistů.

Přeji vám inspirativní čtení.

Magazín si můžete koupit zde.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?