Hlavní navigace

Vivaldi je dalším prohlížečem omezujícím sledování uživatelů (1)

4. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Carlos Caetano - Fotolia.com
Webové prohlížeče kdysi soupeřily v oblasti rychlosti a celkového výkonu, nicméně novým srovnávacím kritériem je stále více soukromí uživatelů. Méně známý browser s názvem Vivaldi se nyní přidává k těm, kteří svým klientům poskytují více kontroly nad on-line sledováním.

Společnost Vivaldi Technologies tento týden uvedla verzi 3.0 svojí stejnojmenné aplikace, obsahující integrované blokátory reklam a trackerů.

Oba tyto nástroje však v nové verzi, vydané předposlední dubnovou středu, zůstávají ve výchozím nastavení deaktivovány. Máme za to, že většina uživatelů by si nepřála, aby bylo stránkám, jež rádi navštěvují, zabráněno v generování zisku,“ napsal spoluzakladatel a výkonný ředitel Vivaldi Jon von Tetzchner v příspěvku na blogu společnosti.

Vivaldi, který staví na jádru Chromium – to je to jádro, okolo kterého se točí i Google Chrome a nově také Microsoft Edge – tak kráčí ve šlépějích svých konkurentů, včetně Firefoxu od Mozilly a Safari od Applu, když zdůrazňuje důležitost soukromí a krotí sledovací kousky kódu, umožňující společnostem a inzerentům sledovat, kam na webu uživatelé zavítají.

Prohlížeč, jehož počátky se datují do roku 2016 (a předtím už byl poměrně dlouhou dobu v beta verzi), a jehož kořeny sahají k Opera Software – von Tetzchner byl šéfem norského vývojáře do roku 2010 – je dobře známý svými schopnostmi přizpůsobení uživatelovu obrazu. Šíře možností a nastavení do značné míry zastiňuje i velkou čtyřku, tedy Chrome, Edge, Firefox a Safari.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesto se však prohlížeči Vivaldi podařilo za čtyři roky posbírat pouze zanedbatelný uživatelský podíl. Podle analytické firmy Net Applications dosáhl v březnu Vivaldi pouhého 0,1 % ze všech prohlížečů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?