Hlavní navigace

Dodávky osobních počítačů v I.Q/2020 poklesly - nejvíce od roku 2013

4. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Celosvětové dodávky PC činily v prvním čtvrtletí roku 2020 51,6 milionu kusů, což představuje meziroční pokles o 12,3 %. Po třech čtvrtletích soustavného růstu tak trh PC zaznamenal největší pokles od roku 2013, a to vinou pandemie onemocnění COVID-19.

Vyplývá to z předběžných výsledků publikovaných analytiky společnosti Gartner. „Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím pokles dodávek PC bylo vypuknutí pandemie koronaviru, což vedlo jak k narušení dodávek, tak k poklesu poptávky po PC,“ uvádí ředitelka výzkumu Gartner Mikako Kitagawa. „Nejprve po karanténních opatřeních v Číně koncem ledna poklesla výroba PC, což vedlo v únoru k problémům s dodávkami.“

Poté co byla zavedena karanténní opatření v dalších zemích a regionech, objevily se nově náhlé nárůsty poptávky po PC pro práci na dálku či online výuku – s tím ale nedokázali držet krok výrobci.

„Výsledky tohoto čtvrtletí dobře ilustrují ekonomickou nejistotu a související omezování výdajů na PC zejména v SMB segmentu. Tato nejistota v kombinaci s poklesem poptávky, jež souvisel s přechodem na Windows 10, pak vede velké podniky k přesouvání prostředků v IT rozpočtech směrem od nákupu PC ke strategičtějším cílům souvisejícím s udržením provozu. Do budoucna lze čekat, že koncoví zákazníci i firmy budou trvale prodlužovat životní cykly svých PC ve snaze ušetřit peníze,“ říká M. Kitagawa.

Navzdory dopadům COVID-19 se tržní podíly třech největších hráčů oproti předchozímu čtvrtletí nezměnily. Připadlo na ně 65,6 % dodávek za první čtvrtletí, oproti 60 % před rokem.

příloha_ovladnete_sva_data

Historicky vůbec největší pokles (za dobu po níž Gartner trh PC sleduje) zaznamenal Asijsko-pacifický region, a to o 27,1 %. Příčinou byl zejména čínský trh, kde všechny podniky i státní sektor během února významně omezily či zastavily své aktivity. Celkově se čínský trh meziročně propadl o 30%, přičemž dodávky stolních PC klesly dokonce o 40 %, zatímco notebooků používaných pro práci na dálku a online učení o 20 %.

V regionu EMEA se meziročně trh PC propadl o 7 % na 16,8 milionu kusů, přičemž po zbytek roku 2020 lze očekávat další pokles. Zejména na konci prvního čtvrtletí došlo k dramatickému propadu poptávky firem i koncových zákazníků vinou karanténních opatření

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku