Hlavní navigace

Virtualizaci aplikací se nevyhnete

28. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Okea - Fotolia.com
Přes velké úspěchy a popularitu, jíž se těší serverová virtualizace, to nejspíše bude právě ona a další změny v oblasti koncových stanic, které budou mít zásadní dopad na podnikovou IT architekturu.

Přes velké úspěchy a popularitu, jíž se těší serverová virtalizace, to nejspíše bude právě ona a další změny v oblasti koncových stanic, které budou mít zásadní dopad na podnikovou IT architekturu, umožní podpořit nové typy podnikových procesů a povedou k architektuře orientované na webové služby označované jako cloud.

Virtualizace aplikací není (podobně jako většina cloudových technologií) žhavou novinkou. Řada IT oddělení ji používá již mnoho let ve formě terminálových služeb či virtualizace a doručování aplikací do vzdálených poboček. Na úrovni jednotlivých uživatelů se osvědčila pro zajištění kompatibility starších aplikací na nových OS či usnadnění instalace jedné aplikace na různé platformy. Je také prvním krokem při přípravě na projekty VDI a v poslední době zasahuje dokonce i do oblastí klíčových aplikací, jako jsou ERP či databáze.

Svižné a flexibilní

Základní vlastnost virtualizace, tedy umožnění provozu aplikace nezávisle na platformě či prostředí, vede přímou cestou k základním výhodám: svižnosti a flexibilitě. Virtualizované aplikace jsou ideální například při zprovoznění IT na dočasné pobočce či v rámci dočasného projektu. Nezávislost na operačním systému znamená, že virtualizované aplikace za sebou nechávají v operačním systému mnohem méně nepořádku – tím odpadá například nutnost reinstalace serveru před jeho použitím pro jiný projekt.

Virtualizace z donucení

Jedním z hlavních donucovacích prostředků pro virtualizaci některých starších aplikací je přechod na Windows 7 – krok, jehož nevyhnutelnost si nezřídka vynutilo moudré vynechání mizérie Windows Vista. Přes nesporné výhody, které Windows 7 nabízejí, se mnohé podniky setkávají s častým problémem kompatibility starších (či spíše velmi starých) aplikací, často kritických nebo přinejmenším stěží nahraditelných. Poměrně jednoduchou a cenově přijatelnou cestou, jak tyto aplikace dále používat, je jejich virtualizace pomocí Microsoft App-V či jiných nástrojů, jako je InstallFree, který si poradí například s virtualizací prostředí IE6.

Překonání nepřekonatelného

Existují pochopitelně příklady aplikací, jejichž virtualizace je velmi složitým až nemožným úkolem – například takové, jež jsou úzce napojeny na samotný operační systém na úrovni jeho jádra. Obecně také platí, že rozhodne-li se organizace provozovat určitou verzi aplikace či aplikačního balíku, je prozatím logické provozovat ji nativně.

Jinou oblastí, která byla tradičně považována za prakticky nevirtualizovatelnou, jsou kritické serverové aplikace. Tradiční moudra hlásala, že jejich virtualizace je příliš složitým projektem s mnoha neznámými včetně otázek duševního vlastnictví či bezpečnosti. I to se ale mění, Microsoft nyní testuje virtualizační technologii pro aplikace Windows Server (tzv. Server App-V) a objevují se již první dodavatelé, jako je AppZero, kteří připravují produkty schopné upravit serverové aplikace pro běh na různých platformách. Server App-V bude součástí nové verze Microsoft System Center management console a bude určena pro Azure. Podobné nástroje by v budoucnu mohly umožnit migraci serverových aplikací do prostředí managed services či do cloudu. Podle Grega O’Connora, CEO AppZero, bude například možné „vzít Oracle databázi a přesunout ji z datového centra na úložiště Amazon a RackSpace!“. Možná bude ale i opačná cesta, virtualizované serverové aplikace tak bude možné poměrně snadno přesunout zpět do interního datového centra a minimalizovat tak riziko „upsání se“ určitému dodavateli.

Mobilní imperativ

Virtuální desktop není totéž jako virtualizovaná aplikace, jsou to ale technologie, které se vzájemně dobře doplňují. Virtuální desktop představuje prostředí doručované na dálku na zařízení, které preferuje uživatel. Díky flexibilitě, kompatibilitě a čistotě jsou virtualizované aplikace ideální pro tvorbu snadno spravovatelného prostředí s virtuálními desktopy založenými na „jediné image“. Případná podpora tabletů s iOS či Android je posléze také výrazně snadnější – pro jejich plnou podporu je k dispozici stále větší počet nástrojů, jako například VMware Mobile Virtualization Platform, umožňující tvorbu nativních dotykových rozhraní či snadné nasazení na různých platformách nebo jejich používání více uživateli na jednom mobilním zařízení.

CS24

Virtuální svět

Virtualizace je jedním ze základních stavebních kamenů budování moderní informační infrastruktury. Hardwarová virtualizace nabídla jasné výhody úspor a návratnosti i snazší správy. Přínosy a výhody virtualizace aplikací a koncových bodů jsou méně přímé a v delším horizontu, mohou mít ale mnohem větší význam a smysl ve stále mobilnějším světě. Vždy totiž platí: pokud jste něco virtualizovali, můžete to nacpat kamkoliv. Z hlediska strategie to znamená jednu zásadní změnu: IT si musí přestat hrát s koncovými zařízeními a začít se důsledně věnovat back-endu.

Byl pro vás článek přínosný?