Hlavní navigace

Typy instalačních kabelů: V čem se liší a k čemu se využívají?

26. 2. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Simon Kadula / Shutterstock.com
Sháníte kabely, ale nevíte, jaké typy kabelů se vám budou hodit? Otevřeli jste internetové stránky a ze všech těch kabelových zkratek jste zmatení? Přesně pro tyto účely jsme pro vás připravili přehled, kde vám představíme jednotlivé typy kabelů. Po přečtení článku se z vás stane mistr ve výběru kabelů.

Na začátku je důležité zmínit, že podle platných zákonů České republiky by nikdo bez platné vyhlášky 50 neměl s elektřinou nijak manipulovat, proto je vhodné se o všech elektroinstalacích poradit s odborníky. 

soutez_casestudy

Jak vybrat správný kabel? 

Při výběru instalačních kabelů je důležité nejprve zvážit, k čemu budete kabely používat. Na trhu je nespočet typů kabelů, kdy se každý hodí na něco jiného. Zatímco některé jsou vhodné na přenos dat, jiné jsou ideální na přenos elektrického napájení a tak dále. Prozkoumejte jednotlivé typy, včetně jejich normovaných značení. 

Typy kabelů CYKY 

Kabely typu CYKY patří mezi nejvíce rozšířený druh (alespoň pro běžného uživatele), protože se používají v elektrických sítích domácností. Jednotlivé druhy kabelů mají své specifické normované značení, kde každý znak má svůj význam. Ukážeme si na příkladu kabelu CYKY-J: 

  • C: Značí, z čeho jsou jednotlivé žíly kabelu vyrobené, v tomto případě je to měď (z latinského slova cuprum).
  • Y: Označuje izolační materiál, tady jde o polyvinylchlorid (PVC).
  • K: Znamená, že kabel má kroucenou stavbu.
  • Y: Opět označuje izolační materiál, v tomto případě ale pro vnější obal kabelu (opět PVC).
  • J: Značí, že má kabel zemní vodič.

V domácnosti se běžně používá CYKY-J 3×2,5, protože je ideální pro připojení zásuvek a zařízení o napětí 230 V. Dalším běžně používaným typem CYKY kabelu je CYKY-O, který je určený k ovládání obvodů bez ochranného vodiče

V případě, že kabel není vyrobený z mědi, ale z hliníku (aluminium), používá se k označení kabelů AYKY. Tyto kabely jsou nejčastěji využívané v elektrických obvodech, které jsou v zemi.

Typy optických kabelů 

Optické kabely, v žargonu optika, jsou klíčovým prvkem ve spolehlivém přenosu dat pomocí světelných paprsků. Tato relativně nová technologie si získala na trhu své místo díky rychlosti přenosu a odolnosti vůči elektromagnetickému rušení. Další výhoda oproti tradičním kabelům spočívá v tom, že optika není elektricky vodivá, takže nehrozí případné jiskření a vzplanutí.

Tady jsou hlavní typy optických kabelů:

  • SMF (Single-mode Fiber): Je jednomodový kabel, který se využívá pro přenos na dlouhé vzdálenosti.
  • MMF (Multi-mode Fiber): Vícemodový kabel využívaný většinou na kratší vzdálenosti.
  • OS1 (Optical Single-mode 1): Je jednomodový kabel pro přenos v pásmu 1310 nm.
  • OS2 (Optical Single-mode 2): Je taky jednomodový kabel, ale pro přenos v pásmu 1550 nm.
  • OFNP (Optical Fiber Nonconductive Plenum): Jde o typ optického kabelu, který se používá v budovách nad podhledy.
  • OFNR (Optical Fiber Nonconductive Riser): Kabel, který se používá v budovách ve vertikálních trasách.

Typy síťových kabelů

Síťové kabely jsou využívané k propojení zařízení v LAN (lokálních sítích) a WAN (rozlehlých sítích). Ať už se jedná o více počítačů, tiskárnu, server nebo třeba scanner, jsou zapojené pomocí určitého typu síťového kabelu. 

Síťové kabely můžeme podle stínění rozdělit na 3 základní typy: 

  • UTP (Unshielded Twisted Pair): Kabely, které obsahují neuzemněný dvojitý pár vodičů, většinou užívané v Ethernetových sítích domácností a kanceláří. 
  • STP (Shielded Twisted Pair): Kabely obsahující stíněný dvojitý pár vodičů, které mají částečnou ochranu proti elektromagnetickému rušení. Často se používají v průmyslovém a komerčním prostředí.  
  • FTP (Foiled Twisted Pair): Kabely, u kterých jsou páry vodičů stíněné fólií, která má lepší stínící vlastnosti, než je tomu u síťového kabelu typu STP. Využívají se v náročných síťových prostředích.

Typy síťových kabelů se dále dělí podle rychlosti přenosu na Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a a Cat7, kde: 

  • Cat znamená kategorie.
  • Čísla označují přenosové vlastnosti kabelu. Čím vyšší číslo kabelu, tím lepší přenosové vlastnosti.
  • Písmena „a“ a „e“ značí, že se jedná o lepší verze dané kategorie.

Finální označení síťového kabelu tak může vypadat například takto: UTP Cat6a. 

Datové kabely a jejich typy 

Termíny datové a síťové kabely se často zaměňují, protože v nich není příliš velký rozdíl. Zatímco do kategorie síťových kabelů spadají kabely využívané v rámci počítačových sítí, kategorie datových kabelů je takovou nadskupinou, do které patří i USB a jiné kabely pro přenos dat mezi počítači a periferními zařízeními

Oproti síťovým kabelům do této kategorie navíc patří:

  • Koaxiální kabel: Kabel, který má středový vodič obklopený izolací, stíněním a vnějším kroucením. Používá se k přenosu v kabelových televizích a internetových sítích pod zkratkou RG. 
  • USB (univerzální sériová sběrnice): Je kabel, který slouží k propojení různých zařízení, jako je klávesnice, myš, mobilní telefon atp. 

Ať už sháníte jakýkoliv kabel, je dobré se obrátit na odborníky, kteří se vyznají v oboru. Jedním z takových odborníků je firma Alarm Absolon, u níž najdete všechny typy kabelů, které potřebujete

Byl pro vás článek přínosný?