Hlavní navigace

Trh s počítači zaznamenal pokles o 10% za rok 2013

14. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Rok 2013 pro výrobce stolních počítačů neskončil moc dobře a pokles bude pokračovat i letos.

Podle výsledků, které uveřejnili výzkumné firmy IDC a Gartner, trh s PC se za rok 2013 propadl o celých 10% oproti roku předcházejícímu. Jedná se o rekordní pokles v celé historii osobních počítačů. Naštěstí vyhlídky pro letošek nejsou tak chmurné. Pokles se má zpomalit - analytik IDC Rajani Singh odhaduje pokles v roce 2014 na 4 až 5%. Rokem největší slávy osobních počítačů tak patrně již na dlouhou dobu zůstane rok 2011, kdy se prodalo 364 milionu. Současný pokles bude patrně trvat do roku 2015, kdy se pravděpodobně prodeje ustálí na hodnotě 300 milionů prodaných počítačů ročně.

Impuls pro skomírající prodeje by mohlo představovat ukončení podpory pro zatím rozšířené Windows XP, ke kterému dojde v dubnu 2014. Upgrade operačního systému na Windows 7 nebo 8 bude muset být často spojena s inovací hardwaru, který modernější operační systémy neutáhne. Tento trend byl ostatně vidět již v závěru roku 2013.

Podstatné prodeje osobních počítačů nelze ani očekávat od rozvíjejících se zemí. Tam bývá novým síťovým zařízením nejčastěji smartphone a pokud uživatelé potřebují zařízení s výpočetní kapacitou, dávají často přednost tabletům, a to především ve spotřebitelském segmentu.

Poklesem prodejů netrpí jen výrobci hardwaru. Těžkou hlavu to určitě dělá i Microsoftu, pro nějž prodej Windows s novými PC představuje velmi důležitý segment.

Zdroj: IDG News Service

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Míry spokojenosti s PC klesají, zákazníci přesedlávají na tablety
Kombinace radikální změny Windows ze strany Microsoftu s hardwarem ve starém stylu způsobila, že se průměrné míry spokojenosti s výrobci počítačů v uplynulém roce propadly.
→ Kde udělali pánové z Microsoftu chybu?
Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates přiznává, že kvůli pozdnímu startu na poli smartphonů přišla společnost o šanci získat vedoucí postavení na mobilním trhu.

G+

Byl pro vás článek přínosný?