Hlavní navigace

Transformační styl řízení: 5 věcí, které umožní transformaci

29. 12. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Picture-Factory - Fotolia.com
Být lídrem a dobrým manažerem předpokládá dobře porozumět projektovému řízení, zvládat organizaci svého diáře nebo třeba řídit lidi a monitorovat jejich výkonnost. Ne všichni, kteří těmito schopnostmi disponují, mohou být dobrými transformačními lídry. Tyto dovednosti jsou dobrým manažerským základem, na kterém se dá stavět. Někteří z nás jsou zkrátka narozeni pro to, aby vedli ostatní, a zbytek se k tomu musí dopracovat tvrdou prací.

← Transformační styl řízení: jak jej ve firmě zavést?


1. Intelektuální stimulace

Transformační manažeři jsou neustále skvěle informováni o aktuální situaci ve firmě, vytvářejí nové výzvy pro své zaměstnance a nemají obavy z neúspěchu. I když i ten samozřejmě může někdy přijít. Formují prostředí, kde se lidé cítí oceňováni a nemusí se obávat žádné konverzace s managementem. Inspirují členy svého týmu a šíří v něm nadšení pro týmovou práci. Z individualistů jsou schopni vytvořit týmové hráče.

„Manažeři, kteří vyznávají autoritativní styl managementu, mohou v krátkodobém horizontu dosáhnout vytyčených cílů. Mohou mít velké úspěchy, ale pouze krátkodobé. Poté se většinou dostaví rychlá zaměstnanecká demotivace. Transformační přístup umožňuje jednotlivým členům týmu řešit úkoly volným stylem, podle toho, jak si myslí, že to bude nejlepší. Tím je vtáhne více do děje,“ vysvětluje Shipley.

2. Individuální přístup

Nejednejte se členy vašeho týmu, jak byste chtěli, aby jednali oni s vámi. Jednejte s nimi tak, jak si oni představují, že s nimi bude jednáno. Lidé jsou různí, a co motivuje a vyhovuje vám, nemusí platit pro ostatní. Toto je častá chyba manažerů, která zaměstnance psychicky ubíjí a demotivuje. Musíte přizpůsobit svůj styl řízení lidem ve vašem týmu. Najít si k nim individuální cestu,“ vysvětluje Pamela Ruckerová.

3. Inspirační motivace

„Je třeba si uvědomit, kam chcete směřovat. Vytvořit vizi nebo strategii, jak se tam dostat. Poté tuto vizi prezentovat s optimismem a nadšením pro věc. To vše působí na tým pozitivně nakažlivě. Je to o významu, který se za tím skrývá. Proč tuto práci děláte? To vše je potřeba lidem vysvětlovat.

Jsem opravdu hrdý na to, že mohu říct, že svým zaměstnancům rozumím a vím, co je motivuje,“ říká J. Shipley a nabízí analogii s jedním příběhem: Dva mladíci kopají příkop. Jednoho se ptám. „Co to děláš?“ Chlapec říká: „Kopu
příkop, nevypadá to snad na to?“ Druhého chlapce jsem se zeptal na to samé a ten odpověděl: „Stavím nemocnici.“ Lidem je potřeba dostat „pod kůži“ význam toho, co vlastně právě dělají a proč to dělají.

Nedělají pouze na zadaném úkolu od vedoucího, ale jsou součástí něčeho většího. „Nekopou příkop nebo nepíšou nějaký kód léku. Oni se podílejí na transformaci zdravotní péče v této zemi,“ říká Shipley.

4. Silný etický a morální základ

Transformační vedení vyžaduje rozhodování, které je prospěšné pro celou firmu. Potřebujete být mentorem a vést ostatní příkladem. „Vedení založené na hodnotách je nezbytné pro realizaci dlouhodobých změn. Stejně tak takovéto vedení zajistí, že výsledky týmu jsou podpořeny jeho silným morálním a etickým základem,“ říká Stewart.

soutez_casestudy

5. Ke změnám pomůže i konflikt

Experti na styly řízení se shodují v tom, že transformační změna většinou vyvolává konflikt. Musíte zaměstnance mobilizovat k boji nebo vás budou ignorovat. Je třeba si tuto vedoucí pozici osvojit a získat si poté členy vašeho týmu na svou stranu. Po konfliktu a vyjasnění si pozic získáte respekt, který je potřeba ke změnám ve firmě,“ říká Rucker.

Byl pro vás článek přínosný?