Hlavní navigace

Studie: vyděračský software požaduje v průměru přes 1000 dolarů

5. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © tiero - Fotolia.com
Průměrná částka, kterou kybervyděrači požadují od svých obětí, vzrostla z 294 USD v roce 2015 na 1077 USD a jejich výnosy loni přesáhly miliardu dolarů. Vedle toho se rozrostl počet druhů vyděračského softwaru a o 36 % stoupl počet útoků.

Podle studie, kterou minulý týden vydala společnost Symantec, stoupla průměrná částka požadovaná vyděračským softwarem z 294 USD v roce 2015 na 1077 USD. Podle studie někteří kyberzločinci přizpůsobují výši výkupné typu oběti, kdy od podniků požadují podstatně vyšší sumy než od domácností.

Průzkum mezi postiženými ukázal, že celosvětově bylo ochotno zaplatit 34 % obětí, zatímco v USA téměř dvojnásobné procento. Celkem tak loni do kapes kyberzločinců přiteklo přes miliardu dolarů, což bezpečnostní experti považují za špatnou zprávu.

Do tohoto druhu výnosného podnikání se tím pádem pouští rostoucí počet lidí a stoupá celkové množství škodlivého softwaru.

Dalším významnou oblastí, kterou se studie zabývala, byl internet věcí (IoT). Symantec provozuje IoT past (tzv. honeypot), kde se loni oproti roku 2015 počet útoků téměř zdvojnásobil. V obdobích špičkové aktivity docházelo k útoku každé dvě minuty. To znamená, že zranitelná zařízení jsou infikována takřka okamžitě po připojení k internetu, není-li jejich zabezpečení zajištěno předem.

příloha_ovladnete_sva_data

Odborníci radí změnit implicitní heslo a aplikovat dostupné aktualizace. Jedině tak je možné čelit většině útoků. Naneštěstí existuje mnoho uživatelů, kteří svá zařízení připojují s původním přístupovým heslem z výroby a aktualizace neinstalují.

Studie zkoumala i další bezpečnostní otázky. Zjistila například, že loni na každých 130 e-mailových zpráv připadala jedna, která obsahovala odkaz na škodlivé stránky nebo škodlivou přílohu, což je nejvyšší procento za posledních pět let. Zajímavé zjištění také je, jak vedení IT podceňuje využití cloudu ve svých organizacích. Podle průzkumu se CIO domnívají, že jejich podnik užívá 30 nebo 40 cloudových aplikací, avšak průměrný podnik ke konci roku 2016 užíval 928 takových aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?