Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefox se drží, Chrome roste (3)

8. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Firefox se v průběhu dubna i nadále držel nad vodou, když oddálil svůj pád dokonce mírným nárůstem, naopak Chromu se podařilo dorůst na úroveň, kterou jsme viděli naposledy před více než dekádou u nyní do značné míry irelevantního Internet Exploreru od Microsoftu.

Předchozí díl

Edge roste, IE klesá

Prohlížeče Microsoftu, starý IE a přebudovaný Edge, v dubnu ztratily tři desetiny procentního bodu a měsíc tak zakončily na 13,2%.

Edge v uplynulém měsíci přesto zůstal druhým nejpoužívanějším prohlížečem, když nabral dvě desetiny bodu a dosáhl 7,8%. Mezitím se IE vzdal čtyři desetiny procentního bodu a sklouzl na 5,5%. Podíl Edge byl rekordně vysoký; naopak IE byl na rekordním minimu za posledních 15 let, za které má Computerworld záznamy z Net Applications.

Trend růstu Edge a poklesu IE je už nějakou dobu zavedený. Ačkoliv byl pád IE doposud velice rychlý – vždyť tento prohlížeč v uplynulých měsících přišel o tři procentní body – pořád nemusí odrážet zbývající sílu starého prohlížeče. Firmy analyzující prohlížeče totiž v současné době z pochopitelných důvodů nemohou sbírat přesná data z podnikových sítí, které mohou maskovat více interních IP adres za jednu externí. Navíc v době koronaviru spousta zaměstnanců pracuje z domu a aktivita prohlížečů tak může být zkres.lená i tímto.

Edge v dubnu rostl pátý měsíc v řadě, což je nejvíc od prvních 15 měsíců tohoto prohlížeče počínaje polovinou roku 2015, kdy byl jeho podíl navyšován uměle možností bezplatného upgradu starších systémů na Windows 10. Computerworld je zatím opatrný v tom, že by „chromiumizaci“ Edge označoval za úspěch – zatím totiž nemáme dostatek dat – nicméně sedm desetin procentního bodu za uplynulé tři měsíce, čili období od vydání stabilní verze prohlížeče Microsoftem, znamená, že významného milníku v podobě 10 procent Edge v budoucnu takřka jistě dosáhne.

soutez_casestudy

Nakonec Edge může do budoucna růst jedině na úkor Chromu. A to bychom po prohlížeči, který je vlastně postavený na základech Chromu, chtěli příliš.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?