Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefox se drží, Chrome roste (2)

7. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © backgroundstore - Fotolia.com
Firefox se v průběhu dubna i nadále držel nad vodou, když oddálil svůj pád dokonce mírným nárůstem, naopak Chromu se podařilo dorůst na úroveň, kterou jsme viděli naposledy před více než dekádou u nyní do značné míry irelevantního Internet Exploreru od Microsoftu.

Předchozí díl

Chrome stanovuje nový rekord

Na opačném konci spektra je Chrome, kterému se v dubnu podařilo vystoupat o sedm desetin procentního bodu, což je zhruba polovina toho, co získal o měsíc dříve. Nicméně i tak je to nový rekord Googlu s finálním podílem 69,2 % na konci měsíce. Stalo se tak u tohoto prohlížeče vůbec poprvé, kdy překonal 68 % (což se stalo v březnu), aniž by další měsíc opět spadl pod tuto úroveň.

V průběhu uplynulých 12 měsíců získal Chrome celkově 3,5 procentního bodu k celku, což je v daném období největší změna – ať už pozitivní či negativní – ze všech prohlížečů.

Díky tomuto nárůstu se znovu vylepšila i 12měsíční předpověď pro Chrome, díky čemuž se tento prohlížeč dostává na lineární cestu výrazného růstu, jestliže tedy bude jeho dominance v tomto segmentu pokračovat. Dle předpovědi Computerworldu by se tento prohlížeč mohl nad 70 % dostat v červenci a nad 71 % v listopadu. Od počátku webu dodnes se přitom nad úroveň podílu 70 % dostaly pouhé dva prohlížeče: Netscape Navigator (předek Firefoxu) a IE. Chrome by se tak dostal do vybraného klubu.

Naposledy nějaký prohlížeč ovládal takový podíl jako Chrome v únoru 2009, kdy měl 69,2 % IE. (Nejpopulárnější verzí IE byl tehdy IE 7, ačkoliv IE 6 byl pouze několik procentních bodů pod ním.)

Dokáže však Chrome udržet nastavené tempo? Je to možné.

Na rozdíl od roku 2009, kdy IE ohrožoval významný rival – Firefox tehdy držel přibližně 22 % prohlížečového prostoru – jakož i trojice menších konkurentů (Chrome, Safari od Applu a Opera), jsou nyní protivníci Chromu jednotlivě slabí. Žádný z nich nedrží více než 8 procent. Směřování Firefoxu a nevyhnutelný pád IE až na dno pak otevírá prostor pro další růst prohlížeče od Googlu.

příloha_ovladnete_sva_data

Realisticky by tak v blízké budoucnosti mohl být jediným ohrožením pro Chrome Edge od Microsoftu, který je ironicky téměř klonem tohoto softwaru.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?