Hlavní navigace

Spotřebitelské technologie, které zaručeně změní vaše podnikání

1. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES 2012 bylo k vidění několik velmi zajímavých technologií, které, ač jsou primárně zaměřeny na spotřebitele a domácnosti, si dle našeho názoeru najdou uplatnění také v podnikání.

OnLive Virtual Desktop

První vzdálené pracovní plochy začaly vznikat již před více než deseti lety, přičemž se postupně objevovala různá řešení, jako VDI či Citrix nebo hardwarově orientované platformy Clear Cube nebo HP. Na veletrhu CES 2012 byla představena technologie s názvem OnLive Desktop, založená na nejmodernějším herním hardwaru a technologiích. OnLive Desktop představuje plnohodnotný Windows a Office desktop pro zařízení iPad (další platformy – Android, iPhone, PC či MAC budou již také brzy v nabídce).

Dříve brzdily virtuální plochy v rozletu hlavně vysoké ceny, sdílená kabeláž a nízký výpočetní výkon. Příchodem OnLive jakožto řešení pro domácí uživatele byl tento problém vyřešen ještě před přechodem do podniků - domácnosti si totiž zpravidla nemohou dovolit skutečně kvalitní připojení k internetu, nejnovější hardware nebo měsíční poplatky. Poplatky za využívání OnLive byly navíc minulý rok výrazně sníženy, základní služba je zdarma, vyšší stupeň služeb vás bude stát 10 dolarů měsíčně. Služba je v provozu od loňského roku a kromě problémů v hotelích a jiných veřejných prostorách, kde ještě není k dispozici vysokorychlostní internet, funguje velmi dobře.

Aby mohla služba OnLive výrazněji prorazit, bude zřejmě potřebovat partnera, který podnikový hardware vyrábí, v úvahu připadá IBM či Dell.

Ultrabooky

Ultrabooky

Ultrabooky poskytují výhody notebooku MacBook Air s tím rozdílem, že na nich poběží OS Windows. Produkty této třídy běžně začínají na cenách okolo 1000 dolarů (cca 20 000 korun) a váží méně než 1,5 kilogramu. První ultrabooky byly  poněkud předražené (ceny začínaly na třech tisících dolarech – 54 000 korun) nebo měly velmi slabou výdrž na baterii – obyčejně je bylo třeba připojit k síti po méně než dvou hodinách. Kromě toho byly zaměřeny hlavně na běžné uživatele, postrádaly technologie TPM (Trusted Platform Modules), Image management (WIM) a programy pro podporu podnikání.

Nový ultrabook Dell XPS13, který měl na CES premiéru, by mohl být první vlaštovkou přinášející ultrabookům to, co do té doby postrádaly. Jeho cena začíná na přijatelných 1000 dolarech a slibuje až osmihodinovou výdrž baterie.

Gaze a Kinect pro Windows

Dvě technologie, jedna svázaná s Windows 8 - druhá jmenovaná má být představena teprve příští měsíc. Možná, že na první pohled jsou zaměřené pouze na domácí uživatele, nicméně skrývají v sobě také podnikový potenciál.

Kinect je interface, navržený pro herní platformu Xbox - umožňuje hraní her bez použití herního ovladače. Varianta Kinect pro systém Windows, má uživatelům poskytnout podobné možnosti v systému Windows 7. Zařízení by mělo být užitečné hlavně v situacích, které vylučují použití tradičních ovládacích prvků, tedy myši a klávesnice, případně touchpadu.

Tobii Gaze je technologie, jež umožňuje ovládání počítače v systému Windows 8 pouze za pomocí očí. Ve spolupráci s hlasovým ovládáním či mrkáním budou moci uživatelé, kteří nejsou schopni ovládat počítač tradičními prostředky, ať už se jedná o hendikepované osoby či uživatele, u nichž to přímý výkon povolání nedovoluje (např. lékaři, mechanici, policisté při řízení vozidla), ovládat počítač stejně, jako kdokoli jiný.


HzO a Liquipel

soutez_casestudy

Obě tyto technologie mohly na některé účastníky CES působit tak trochu nepatřičně, jsou totiž navrženy pro ochranu iPodu, iPhonu a dalších zařízení před poškozením vodou. HzO se aplikuje na produkt v průběhu výroby a obstará ochranu zařízení před vodou už na úrovni jednotlivých komponent (voda tedy nateče dovnitř do zařízení, ale nezpůsobí poškození), Liquipel vyrábí externí obaly a ochranné kryty, které tvoří ochrannou bariéru mezi zařízením a vodou (možná je také ochrana proti poškození pádem).

Využití obou technologií vidíme například v automobilovém průmyslu a to hlavně při ochraně elektronických částí vozidel, které jsou velmi časou příčinou poruch.

Byl pro vás článek přínosný?