Hlavní navigace

Spolehlivé jističe: Ochrana elektrických spotřebičů před vysokým proudem

28. 12. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Roman Zaiets / Shutterstock.com
Hlavní výhodou jističů je, že oproti pojistkám je možné spínače znovu sepnout, aniž byste museli vyměnit jejich část či celé zařízení.

Jistič je drobným elektrickým zařízením, jehož hlavním úkolem je chránit spotřebiče v případě, že proud je větší, než je určen. Tedy například pro situace, kdy dojde ke zkratu či nadproudu. V takové situaci dochází k odpojení přívodu elektrického proudu do daného elektrického obvodu, čímž je zabráněno jeho přetížení.

Rozdělení jističů

Funkce jističů je podobná funkci pojistek. Ovšem oproti pojistkám je možné spínače znovu sepnout, aniž byste museli vyměnit jeho část či celé zařízení. To je tedy jeho hlavní výhodou. Jednotlivé jističe jsou rozdělovány dle parametrů do různých kategorií, jejich funkce však zůstává stále stejná. Výběr vhodného elektrického zařízení je však velmi důležitý, aby byla zajištěna správná funkčnost jističů.

Jističe jsou rozdělovány například podle počtu pólů na jednopólové a třípólové. Dále pak podle druhu proudu, a to na stejnosměrné, střídavé a univerzální. Jističe jsou rozdělovány také podle velikosti jmenovitého proudu – v nabídce tak najdete jističe drobné (do 63 mA), střední (100 mA—630 A) a velké (nad 1000 A). Dalším parametrem, dle kterého lze jističe rozdělovat, je vypínací charakteristika na jištění. Dostupné jsou tedy obvody s nízkými proudovými rázy, vyššími proudovými rázy a vysokými proudovými rázy.

Jističe jsou nejen pro domácnosti nezbytností. V případě, že by totiž došlo ke zkratu či přetížení, vzniká také riziko vzniku požáru. Jističe jsou tak důležitým prvkem, který v případě nehody může ochránit okolní nábytek, vybavení, a především vaše zdraví.

Jističe 10 kA

První kategorií, kterou v nabídce můžete najít, jsou jističe 10 kA. Samozřejmě slouží k odpojení přívodu proudu do elektrického obvodu v případě, že dojde ke zkratu, jejich hlavní vlastností je však vypínací schopnost 10 kA. Takovéto jističe se hodí pro domovní i průmyslovou aplikaci. Vybírat můžete z jednopólových i třípólových, dostupné jsou vypínací charakteristiky B a C. 

Lišit se mohou také ve jmenovitém napětí – 230 či 400 V. V neposlední řadě je pak třeba vybrat také vhodný jmenovitý proud – jistič B25 má vypínací schopnost B a je vhodný pro jmenovitý proud 25 A. V kategorii najdete také řadu dalších jističů dle jejich vypínací schopnosti a proudu od 2 A až po 63 A.

Jističe 20 kA

V kategorii jističů 20 kA jsou dostupné třípólové jističe s vypínací charakteristikou B. Jmenovitý proud je 80 A, jmenovité napětí pak 230, nebo 400 V. I tyto jističe se hodí pro domovní i průmyslové aplikace. Elektrická životnost je 10 tisíc cyklů, mechanická životnost je pak 20 tisíc spínacích cyklů. Jističe můžete kombinovat s dalším příslušenstvím včetně pomocných a signalizačních kontaktů, vypínacích spouští a mnoho dalšího. Lze tak vytvořit různé kombinace příslušenství.

Proudové chrániče

Proudové chrániče jsou využívány pro zajištění elektrického obvodu pro případ, že by došlo ke zkratu či dotyku s lidským tělem. V takové chvíli chránič rychle odpojí obvod. Jejich vypínací schopnost je 6 kA. Dostupné jsou dvoupólové a čtyřpólové varianty, jmenovitý proud od 10 A po 63 A. Proudové chrániče mají vypínací charakteristiku B, přičemž jsou vhodné pro jmenovité napětí 230 V. Mnohdy je využívána kombinace proudového chrániče s jističem.

soutez_casestudy

Hlavní vypínače

V neposlední řadě jsou k jističům řazeny také hlavní vypínače. Ty slouží pro manuální vypnutí a zapnutí elektrického obvodu. Určeny jsou pro jmenovité napětí 230 V, proud od 25 A až po 100 A. Na výběr je také z jednopólových či třípólových vypínačů. Díky mnoha dostupným variantám zvládnete vybrat ten pravý produkt podle vybraných požadavků.

Jističe jsou velmi důležité, jelikož jejich funkce je klíčová pro ochranu elektrických spotřebičů. Toto malé elektrické zařízení vás tak ochrání před zkratem, aby neskončila vaše domácnost bez televize či elektrické trouby. Vaše spotřebiče i další vybavení tak bude v bezpečí před výkyvy elektrického proudu.

Byl pro vás článek přínosný?