Hlavní navigace

Sedm způsobů, jak zničit svoji reputaci lídra IT

12. 12. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Solidní profesionální pověst je vaší největší kariérní výhodou. Bezstarostně ji nezahoďte.

Respekt je hodnota, po které touží každý CIO. Dosažení reputace díky znalostem, spolehlivosti a poctivosti vyžaduje čas, stejně jako silný osobní závazek přijmout profesionální standardy. Přesto jediný chybný krok, učiněný ve spěchu nebo chvilkovým nedostatkem soudnosti, může zanechat těžce získanou pověst v ruinách.

Role IT lídra se za posledních několik let dramaticky změnila. „Kdysi byl CIO hlavním informačním ředitelem zodpovědným za celou IT infrastrukturu společnosti,“ říká Christopher M. Walker, obchodní konzultant a kouč. „Nyní bude CIO pravděpodobněji známý jako hlavní inovační ředitel zodpovědný za řízení digitální transformace v rámci organizace.“

Ačkoliv se role CIO za posledních několik let výrazně vyvíjela, mnoho IT lídrů nadále padá do stejných pastí, které pošpinily pozici a postavení bezpočtu kolegů. „Navzdory měnící se povaze role stále existuje několik jistých způsobů, jak může CIO zničit svou profesionální pověst,“ říká Walker.

I když těžce získaná pověst může být zničena mnoha různými způsoby, existuje několik běžných chyb, které vedoucí IT chytí do pasti se zneklidňující pravidelností. Zde je pohled na sedm hlavních způsobů, jak se ředitelům IT neúmyslně podaří rozbít svoje profesionální postavení až k základům.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Nedostatek flexibility
  2. 2. Neviditelnost
  3. 3. Neschopnost inovací
  4. 4. Neuvážené rozhodování
  5. 5. Podprůměrné sociální dovednosti
  6. 6. Zanedbávání sdílení zásluh
  7. 7. Neschopnost sladit IT s podnikovými cíli

1. Nedostatek flexibility

V dnešním rychle se měnícím světě potřebují organizace lídra, který je agilní a zároveň spokojený se změnami. „Pokud je CIO neflexibilní a odmítá změny, rychle se to projeví a jejich profesionální pověst tím utrpí,“ varuje Walker. Důležitá je také stálá komunikace. „Pokud dokážete efektivně komunikovat s obchodním i IT oddělením, budete na dobré cestě k vybudování silné pověsti,“ poznamenává.

Vítězové soutěže Případová studie 2022 Přečtěte si také:

Vítězové soutěže Případová studie 2022

Walker věří, že CIO by se měli stát více politickými ve svých interakcích s manažerskými týmy tím, že budou získávat příznivce a vytvářet aliance. „Musejí být schopni proplouvat složitými politickými vodami, se kterými se nevyhnutelně setkají,“ říká. „To může být obtížný a stresující úkol, ale je to úkol, který musí CIO zvládnout, pokud chtějí být ve své kariéře úspěšní.“

2. Neviditelnost

Vaše značka mluví za vás, když právě nejste v místnosti, a CIO si mohou zničit svou profesionální pověst tím, že se budou skrývat ve stínu, říká Maureen Farmerová, zakladatelka a generální ředitelka Westgate Executive Branding and Career Consulting. Chybějící osobní značka může omezit schopnost CIO posouvat se na žebříčku ve svém oboru, protože zůstávají tajemstvím, neznámým komukoliv mimo podnik.

CIO jsou vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří tiše vedou své týmy v rámci nejsložitějších digitálních a fyzických infrastruktur v postindustriálním světě, poznamenává Farmerová. CIO ale všeobecně chybí viditelnost za hranicemi jejich podniku a zřídkakdy se zaměřují na osobní kariérní strategie a příležitosti. „Namísto toho přinášejí celkovou hodnotu prostřednictvím snižování nákladů, zvyšování efektivity a integrace produktů po fúzi, abychom jmenovali jen několik výzev, kterým čelí,“ poznamenává.

Zavřete přední dveře: Prevence phishingových útoků Přečtěte si také:

Zavřete přední dveře: Prevence phishingových útoků

CIO musí vystoupit ze stínu a dostat se do centra pozornosti. Mluvení na průmyslových akcích, spojení s kolegy a psaní článků a bílých knih jsou jen některé ze způsobů, jak mohou CIO budovat svou značku.

CIO musí vystoupit ze stínu a dostat se do centra pozornosti. Proslovy na průmyslových akcích, spojení s kolegy a psaní článků a bílých knih, to jsou jen některé ze způsobů, jak mohou CIO budovat svou značku.

3. Neschopnost inovací

Vedoucí představitelé IT by si měli vylepšit svou reputaci podporou inovací ve formě nových iniciativ, prototypů, hackathonů a meziodvětvových partnerství, říká Jeff Mains, generální ředitel společnosti Champion Leadership Group, která poskytuje profesionální služby.

Aby CIO vyčníval z davu a stal se vysoce uznávaným lídrem, musí provést zásadní úpravy v provozu svého oddělení. „Musí se stát kreativnějšími při delegování povinností, aby bylo možné věnovat více času prosazování experimentů,“ radí Mains. „Musí také přijmout nový styl řízení, který je otevřený jedinečným nápadům, jež vzejdou z experimentů.“

Jak poznáte, že už s tím máte seknout Přečtěte si také:

Jak poznáte, že už s tím máte seknout

Na druhou stranu přílišná agresivita může ve skutečnosti poškodit pověst CIO. „Mnoho zkušených ředitelů IT má zkušenosti z oboru a bojují s jizvami, aby podpořili své myšlenky na nejlepší technologie a metody jejich realizace,“ říká Mains. „Někdy si však jsou svými nápady tak jisti, že se je snaží vnutit všem, od svých podřízených až po kolegy na výkonné úrovni, aniž by předtím získali buy-in.“ Z dlouhodobého hlediska se vyplatí být asertivní, ale ne svárlivý.

4. Neuvážené rozhodování

Mějte na paměti svá rozhodnutí. „Jedna neopatrná volba může zničit vaši pověst a kariéru,“ varuje Jim Durham, CIO Solar Panels Network USA, národní společnosti pro instalaci solárních panelů. „Tím, že si uvědomíte rizika a převezmete odpovědnost za své činy, můžete minimalizovat škody a poučit se ze svých chyb,“ radí.

Neopatrným rozhodnutím může být cokoli, od výběru špatné technologie až po nesprávné zacházení s citlivými daty. „Nejenže tyto akce ničí kariéru, ale mohou mít také trvalé negativní dopady na váš podnik,“ poznamenává Durham.

CIO jsou vždy pod tlakem managementu, aby učinili správná rozhodnutí. Je však důležité si uvědomit, že i ty nejlepší strategie a záměry mohou někdy vést ke katastrofálním výsledkům. „Pokud si nejste jisti rozhodnutím, je vždy lepší chybovat na straně opatrnosti a před konečným rozhodnutím se poradit se svým týmem,“ navrhuje Durham.

Ocenění IT produkt roku 2022 Přečtěte si také:

Ocenění IT produkt roku 2022

Selhání nikdy nepřipadá v úvahu, zvláště pokud jde o závažné selhání. „Ukazuje to, že nejste schopni zvládnout důležité úkoly,“ říká Durham. Může to také poškodit pověst podniku a potažmo i vaši vlastní. V nejhorším případě to může vést k vašemu vyhazovu.

Bohužel i ti nejopatrnější CIO mohou dělat chyby. „Pokud se ocitnete uprostřed noční můry styku s veřejností, nejlepší, co můžete udělat, je přiznat si svou chybu a převzít za ni odpovědnost,“ radí Durham. „To ukáže, že jste ochotni se poučit ze svých chyb a učinit takové změny, abyste zajistili, že se to už nikdy nebude opakovat.“

5. Podprůměrné sociální dovednosti

Hlavní způsob, jak CIO ničí svou profesionální pověst, je ignorování lidského faktoru. „CIO musí být schopni komunikovat s technickými i netechnickými lidmi a musí si vždy pamatovat, že jednají s lidmi,“ říká Anthony Vaccaro, viceprezident prodeje společnosti Timewatch, poskytovatele softwaru pro profesionální služby.

CIO jsou často frustrovaní, protože jejich tým nesplňuje jejich očekávání. „Najednou s nimi začnou zacházet jako se stroji, nebo ještě hůř, jako s dětmi, které nechápou, co se děje,“ říká Vaccaro. „Toto je spolehlivý způsob, jak ztratit důvěru členů svého týmu a dát jim pocit, že jim nenasloucháte.“

Kdykoli se něco pokazí, je na vedoucím IT, aby zjistil, co se stalo a jak se vyhnout opakování chyby. Přesouvání viny dolů po žebříčku je úskok. Informace se časem rozšíří a zasáhne všechny úrovně organizace a vaše pověst dostane na frak.

6. Zanedbávání sdílení zásluh

Vedení i zaměstnanci dávají přednost práci s jednotlivci, kteří uznávají jejich úspěchy. Pokud se nepodělíte o uznání za dobře odvedenou práci, nepomůže to reputaci vůdce, ať už interně nebo externě.

Nečekané technologické otřesy, které určitě přijdou Přečtěte si také:

Nečekané technologické otřesy, které určitě přijdou

Propagace úspěchů oddělení je rychlý, snadný a rafinovaný způsob, jak zvýšit vaši viditelnost jako spolehlivého a inovativního lídra. Chvalte pilnou práci svého týmu a vše, čeho jste mu pomohli dosáhnout. Vyplyne z toho vítězný výsledek pro všechny strany.

soutez_casestudy

7. Neschopnost sladit IT s podnikovými cíli

Když se IT a podnik začnou ubírat různými směry, katastrofa je nevyhnutelná. Výsledkem je typicky chaos, špatné pocity a CIO s pověstí nekontrolovatelného a nespolehlivého.

Prosazování příležitostí v oblasti IT, které nejsou plně v souladu s obchodními cíli, se může pro CIO stát osudným, říká Cole South, spoluzakladatel společnosti Synchronize, poskytovatele řešení pro e-commerce. „Sladění s obchodními cíli a jejich dosažení vyžaduje čas,“ poznamenává. Za tu námahu to vždy stojí.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?