Hlavní navigace

Rok 2022: Deset strategických technologických trendů pro infrastrukturní průmysl

16. 12. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nastal čas pro digitální transformaci v architektuře, strojírenství a stavebnictví. Zde je deset technologických trendů, které budou utvářet budoucnost infrastruktury.

Ve srovnání s prvními uživateli na cestě k digitální transformaci lze infrastrukturní průmysl, což znamená „vybudované prostředí“ sestávající z míst a prostorů vytvořených lidmi, ve kterých žijeme, pracujeme a hrajeme, považovat za opozdilce. Je to však opozdile s obrovskou tržní příležitostí – ve výši 21 bilionů USD ročně po celém světě a roční útrata ve výši 1,4 bilionů USD v USA, což představuje 4 % amerického HDP.

Mnohé ze strategických technologií, které dobře známe z nasazení v high-tech, financích a dalších odvětvích, jako je AI/ML a datová analytika, nyní pronikají do odvětví infrastruktury, stejně jako další jedinečné technologické prostředky specifické pro architekturu, inženýrství, a stavebnictví (AEC).

Dochází ke konverzaci a konvergenci, kdy začínající firmy získávají o tomto odvětví více vzdělanosti a firmy AEC jsou stále digitálně chytřejší. Firmy AEC to dělají proto, aby odstranily zrnka ze systému napříč svými interními procesy a aby inovovaly způsob, jakým dodávají služby klientům. A firmy rizikového kapitálu financují startupy zaměřené na infrastrukturu ve stavebnictví a realitních technologiích, které řeší těžké problémy v tomto odvětví.

Jak tato konverzace a digitalizace pokračují, zde je deset strategických technologických trendů, které, jak věřím, budou v roce 2022 transformační pro průmysl infrastruktury a AEC:

Co se dozvíte v článku
  1. AI/ML
  2. Analytika dat
  3. Hyperautomatizace 
  4. AR/VR 
  5. LiDAR 
  6. Platformní obchodní modely 
  7. Digitální dvojčata
  8. Autonomní vozidla a robotika 
  9. 3D tisk 
  10. Blockchain

AI/ML

Stejně jako u většiny ostatních odvětví je AI/ML jednou z nejvíce transformačních technologií pro infrastrukturní průmysl, která je na vrcholu mnoha nových technologických tepelných map organizací. V roce 2022 se případy použití budou nadále rozšiřovat do oblasti dopravy, městského plánování a informačního modelování budov (BIM) a napříč širokou škálou podnikových funkcí od prodeje a marketingu po finance a HR. 

V oblasti BIM ClearEdge3D například využívá umělou inteligenci, která pomáhá automatizovat zdlouhavé pracovní postupy skenování do BIM, jako jsou potrubí a další konstrukční prvky. U interních podnikových procesů bude AI/ML aplikováno na případy použití tak rozmanité, jako je analýza win-loss, sledování pracovních příkazů, smluvní pracovní postupy a MarTech.

Analytika dat

Příležitost pro analýzu dat ve strojírenství a stavebnictví poskytovat statistiky a být monetizována poskytovateli služeb je obrovská. V roce 2022 můžeme kromě řešení naléhavých problémů, jako je plánování dopravy a dopravní operace, očekávat, že datová analytika bude hrát klíčovou roli při pomoci organizacím a agenturám porozumět a plánovat dopady změny klimatu a dalších přírodních katastrof. 

Tyto analýzy použijí k určení postřehů na podporu jejich strategií udržitelnosti, odolnosti a adaptability, zejména v pobřežních oblastech. Specializovaní prodejci budou hrát klíčovou roli díky jejich porozumění modelování a predikci dešťové vody pomocí vysoce specifických a časem prověřených algoritmů.

Hyperautomatizace 

Podle společnosti Gartner organizace využívající hyperautomatizaci napříč hlavními interními procesy a procesy doručování klientům zaznamenají do roku 2025 až 30 % celopodnikové úspory provozních nákladů. Firmám z AEC to poskytne mocný prostředek ke zlepšení efektivity a snížení nákladů v rámci celého podniku. často manuálně náročné pracovní postupy. 

V roce 2022 uvidíme firmy AEC používat jak speciální automatizační nástroje, tak i vestavěné automatizační funkce svých klíčových nástrojů, jako jsou sady návrhů Autodesk a Bentley a také nástroje CRM a ERP, k prosazování svých strategií hyperautomatizace. Díky holistickému přístupu ke všem nástrojům a procesům tyto organizace jdou daleko za hranice rychlých výher a bodových řešení a umožní celopodnikové návratnosti svých investic do automatizace.

AR/VR 

Kromě své počáteční trakce v spotřebitelském prostoru a také v rámci funkcí inspekce, údržby a oprav se AR/VR nyní vyvíjí směrem k přesnosti technické úrovně a určování polohy a umístění na úrovni GPS ve fyzickém světě, takže architekti a inženýři mohou klientům poskytnout vizualizace jejich projektů přímo na místě. 

Tímto způsobem mohou zkoumat, jak jejich projekty zapadají do fyzického prostředí a jeho okolí, a hodnotit je z více úhlů pohledu. V roce 2022 budou tyto 3D vizualizace využívány stále častěji ke zlepšení zákaznické zkušenosti, analýze alternativ projektu, minimalizaci konfliktů a sdělování informací o projektu.

LiDAR 

Kromě toho, že je základem pro autonomní navigaci vozidel, se LiDAR (Light Detection and Ranging) již dlouho používá pro průzkumy fyzické infrastruktury k zachycení 3D mračna bodů prostředí, jako je budova, most nebo ulice, a také pro inspekce majetku, jako jsou potrubí, telegrafní sloupy a železniční vozy. V roce 2022 se bude používání LiDARu vyvíjet tak, aby zaplnilo hůře přístupné oblasti, jako je prostředí v blízkosti pobřeží, kam tradiční LiDAR nemůže proniknout. 

Zelený laser LiDAR je novější technologie, která umožňuje geodetům skenovat břeh pomocí LiDAR schopného proniknout a zaplnit nulovou až desetimetrovou „hloubku“ v pobřežním mapování odhalující ponořenou topografii. Tato technologie má případy použití pro vládní agentury, jako je USGS pro mapování říčních kanálů a záplavových území, mapování bariérových ostrovů pro studie odezvy na bouře a tak dále.

Platformní obchodní modely 

Vzhledem k velikosti odvětví jsme v posledních letech zaznamenali několik pokusů prosazovat platformní obchodní modely pro chytrá města a chytrou infrastrukturu a také pro procesní inovace, jako je offsite a modulární výstavba. Mnoho nedávných pokusů se zastavilo, jako například GE Predix (což bylo na svou dobu možná příliš brzy), Sidewalk Labs podporované Alphabet (které odstoupily od miliardového kontraktu na chytré město v Torontu) a Katerra (které získalo 865 milionů dolarů v podniku). kapitálové investice v roce 2018 zaměřené na offsite a modulární výstavbu a v současné době je v úpadku). 

I když se toto odvětví v roce 2022 teprve stane „uberizovaným“, můžeme očekávat pokračující snahy hlavních hráčů i startupů stát se platformou, na kterou se toto odvětví obrací, přičemž každý bude problém řešit z jiné perspektivy.

Digitální dvojčata

Po mnoho let byla digitální dvojčata říší výrobců jako Microsoft (Azure Digital Twins) a GE (Predix) a cílovou skupinou byli vývojáři softwaru. Inženýři byli zaneprázdněni používáním vlastního 2D a 3D softwaru, jako jsou nástroje CAD, GIS a BIM. Nyní jsme svědky partnerství napříč propastí s hráči jako Microsoft a Bentley, kteří se spojují, aby nabídli řešení digitálního dvojčete v měřítku měst pro městské plánování a chytrá města. 

Autodesk Tandem také nabízí API a vývojářské nástroje se stejným cílem vytvořit širší ekosystém. V roce 2022 se partnerství, jako je toto, budou nadále vyvíjet do širších ekosystémů s více partnery, které nabízejí bohaté formy vizualizace a integrace s digitálním dvojčetem v srdci modelu. Výzvou pro vlastníky/provozovatele a firmy AEC bude, jak podporovat více platforem a kam investovat, až trh dospěje.

Autonomní vozidla a robotika 

Autonomní vozidla jsou již nějakou dobu dítětem vybudovaného prostředí a produkční nasazení získává na síle v oblastech, které lze pečlivě kontrolovat, jako jsou plánované komunity. Vytvoření největší a nejdelší sítě autonomních vozidel společnosti Move Nona na jednom místě v USA s pěti trasami a osmi raketoplány spojujícími téměř 10 klíčových destinací je jen jedním příkladem. 

V roce 2022 můžeme očekávat další vylepšení AV nasazení, která poskytují další úrovně bezpečnosti a zabezpečení a také praktičtější provozní rychlosti. Drony a robotika budou i nadále široce přijímány pro provádění průzkumů a inspekcí a automatizaci opakujících se a často nebezpečných úkolů.

3D tisk 

Ve stavebním průmyslu získává 3D tisk významnou roli jako metodologie výstavby, včetně mimosvětových návrhů a stavebních projektů ve spojení s NASA. Portálové systémy, jako jsou systémy ICON, dokážou vytisknout domácnost o ploše až 3 000 čtverečních stop s rychlostí tisku 5–10 palců za sekundu. 3D tisk je rychlejší, produkuje méně odpadu, bojuje proti budoucímu dodavatelskému řetězci a nedostatku stavebních pracovníků a nabízí větší svobodu designu než tradiční stavební techniky. 

V roce 2022 budeme svědky industrializace 3D tisku pro zastavěné prostředí, protože se přesune od projektů převážně pro jednotlivé domácnosti ke komunitním projektům. ICON například plánuje v roce 2022 vybudovat komunitu se 100 domovy v oblasti Austin. Také uvidíme větší využití této technologie při naplňování společenských cílů udržitelnosti, odolnosti a energetické účinnosti, jakož i podpory nedostatečných služeb komunitám, jako jsou bezdomovci.

Blockchain

Ve vestavěném prostředí je blockchain pravděpodobně nejméně srozumitelný z hlediska případů průmyslového použití, a proto je často přehlížen. Existují však některá světlá místa se společnostmi, jako je DigiBuild, jejichž cílem je přinést případy použití blockchainu konkrétně do stavebního průmyslu pro další řízení rizik a viditelnost. Rok 2022 bude důležitým rokem pro neustálé učení, ověřování konceptů a kadenci případových studií ukazujících solidní obchodní přínosy.

soutez_casestudy


Celkově budou tyto strategické technologické trendy klíčovými složkami, protože plánovači měst, dodavatelé, konzultanti a CIO připravují své budoucí vize a cílevědomě navrhují a navrhují své komunity tak, aby podporovaly společné cíle, jako je ekonomický růst, kvalita života, zdraví a wellness, rozmanitost, spravedlnost a začlenění, bezpečnost a zabezpečení, mobilita, účinnost a odolnost a udržitelnost.

Když se tyto technologie použijí ve vzájemné kombinaci, vytvoří digitální infrastrukturu umožňující adaptabilitu, která je potřebná pro města a komunity, aby byly vždy schopné reagovat na nepřetržité vlny digitálního i fyzického narušení.

Byl pro vás článek přínosný?