Hlavní navigace

Riziko s odměnou: mobilní technologie vyžadují své zásady

11. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Agresivní rozvoj mobility přináší více incidentů, odměnou však může být výrazný nárůst tržeb.

Mobilita je pro většinu dnešních CIO jednou z nejdůležitějších oblastí. Společnosti, které ji aktivně implementují a používají pro transformaci svého byznysu, obvykle zaznamenávají mnohem vyšší náklady na řešení souvisejících incidentů, na druhé straně však na mobilitě výrazně získávají. Vyplývá to z nové studie společnosti Symantec, která se v rámci průzkumu State of Mobility Survey 2013 dotazovala vyššího managementu 3 236 firem ve 29 zemích.

Na základě výsledků rozdělili experti ze Symanteku společnosti do skupin inovátorů (organizace, které jdou dopředu plnou parou, co se změn majících potenciál zlepšit jejich fungování týče) a tradicionalistů (společnosti, které jsou spíše opatrné a více zvažují rizika spojená s novou technologií). Symantec zjistil, že 84 procent inovátorů uvádí hnací mechanismy byznysu jako nejdůležitější důvod svého usilování o mobilitu. V těchto společnostech používá smartphony o padesát procent více zaměstnanců než v tradičních firmách. Navíc inovátoři budou s vyšší pravděpodobností používat mobilní zařízení pro běh byznysových aplikací, a 83 procent těchto organizací přemýšlí o spuštění privátních app storů pro své zaměstnance.

Na druhou stranu implementují tradicionalisté mobilitu mnohem reaktivnějším způsobem. 51 procent z nich tvrdí, že nejdůležitějším důvodem pro její zavedení je poptávka koncových uživatelů. Mobilitu proto implementují, ale výrazně pomalejším tempem. Například o spuštění privátních app storů pro zaměstnance přemýšlí pouze 55 procent tradičních organizací.

Inovátoři také zaujímají aktivnější přístup k implementaci pravidel pro řízení a správu mobility včetně nástrojů pro ochranu informací. Symantec zjistil, že u inovátorů je téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost prosazování pravidel mobility za pomoci technologií, zatímco většina tradičních organizací toto prosazování řeší buďto manuálně, nebo vůbec.

Vyšší náklady, ale i vyšší zisky

Není asi příliš překvapivé, že inovátoři za svou aktivní implementaci mobilních technologií platí určitou cenu. Inovátoři zažili v roce v průměru dvakrát tolik mobilních incidentů než tradicionalisté - včetně ztracených zařízení a úniků dat, které vedly k regulačním pokutám a poklesu tržeb. Tradicionalisté měli v loňském roce medián 12 incidentů v oblasti mobility oproti mediánu 25 incidentů mezi inovátory.

soutez_casestudy

Na druhou stranu ale inovátoři hlásí díky implementaci mobility mnohem více zisků včetně: zvýšené produktivity, rychlosti a agility, růstu spokojenosti zákazníků a konkurenceschopnosti, loajálnějších zaměstnanců.

Inovátoři se také dočkali téměř o 50 procent vyššího růstu tržeb než tradicionalisté (44 procent oproti 30 procentům). Výsledkem je tvrzení 64 procent inovátorů, že výhody mobility převažují nad jejími riziky. Zatímco 74 procent tradicionalistů cítí, že rizika převažují nad výhodami.

Byl pro vás článek přínosný?